Литва закликає притягти російських агресорів до відповідальності за сексуальні злочини в Україні

Литва закликає притягти російських агресорів до відповідальності за сексуальні злочини в Україні

Укрінформ
Литовський парламент одноголосно 118 голосами «за» ухвалив у вівторок резолюцію про засудження сексуальних злочинів, скоєних російською армією в Україні, притягнення до відповідальності винних у міжнародному спецтрибуналі та надання допомоги постраждалим.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Сейму.

Приймаючи резолюцію, литовський парламент виступає за подальшу активну роботу литовських інститутів щодо забезпечення справедливої ​​відповідальності для всіх осіб, у тому числі керівників росії та білорусі, за їхній внесок в організацію та скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

"Даною резолюцією ми закликаємо держави-члени Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів приєднатися до ініціативи країн Балтії щодо створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу з метою притягнення до відповідальності політичних та військових керівників росії за злочини агресії в Україні", - заявила парламентарій Єва Пакаркліте, яка представляла резолюцію у Сеймі.

Читайте також: Громадська активістка розповіла у Страсбурзі про воєнні злочини росіян на Херсонщині

За її словами, Комісія ООН з розслідування підтвердила понад сотню злочинів на сексуальному ґрунті, скоєних російськими збройними силами в Україні, і реальна кількість таких злочинів, ймовірно, є набагато більшою, оскільки вони часто просто не реєструються.

«Українські жінки, говорячи про сексуальне насильство з боку російських солдатів, розповідають про випадки, коли росіяни приходили не лише зі зброєю, а й з віагрою, що є свідченням систематичного вчинення сексуальних злочинів. Про те, що сексуальне насильство є частиною військової стратегії росії, кажуть і представники ООН», - сказала Пакаркліте.

Читайте також: Постпред США при ООН заявила у Києві: Ми притягнемо росію до відповідальності за воєнні злочини

Парламентарій наголошує, що важливо розуміти – ці злочини скоюються не лише стосовно жінок, жертвами злочинів стають і жінки, і чоловіки, і діти.

Сейм нагадує, що сексуальне насильство під час війни вважається кримінальним діянням, що класифікується як злочини проти людяності та воєнні злочини відповідно до положень Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-