Іран уже зараз має відчути наслідки за сприяння росії у війні - Кислиця у Радбезі ООН

Іран уже зараз має відчути наслідки за сприяння росії у війні - Кислиця у Радбезі ООН

Укрінформ
Україна вітає рішучі кроки з боку багатьох членів членів Ради Безпеки ООН щодо негайного розслідування поставок Іраном безпілотників росії для обстрілу цивільного населення та інфраструктури. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на засіданні Радбезу заявив у п’ятницю постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

«Іран також уже зараз має відчути серйозні наслідки своїх незаконних дії, які сприяють ескалації російської агресивної війни проти України. Саме тому ми закликаємо всі держави розглянути будь-які можливі кроки для припинення такого роду поставок БПЛА, ракетних та звичайних озброєнь з Ірану», - наголосив Кислиця.

За його словами, Україна, повністю згодна з тим, що розслідування ООН має розпочатися негайно. Він зазначив, що Київ уже запросив експертів ООН відвідати Україну для огляду знайдених БПЛА іранського походження з метою сприяння виконанню відповідної резолюції Ради Безпеки ООН від 2015 року.

Читайте також: Три країни ЄС закликали ООН розслідувати використання росією іранських дронів

Кислиця зауважив, що такі поставки з Ірану «є кричущим порушенням Спільного комплексного плану, підписаного Китаєм, Францією, Німеччиною, Великою Британією, США, Європейським Союзом та самою росією, а потім ухваленого резолюцією РБ ООН 2231(2015)».

Згідно з додатком В до цієї резолюції, заборони були накладені на постачання, продаж чи передачу до Ірану або з Ірану відповідної зброї, і це, за словами постпреда, стосується іранських безпілотників.

Він нагадав, що у вересні БПЛА з маркуванням «Герань-2» були захоплені ЗСУ й «після технічної експертизи виявилися схожими» на іранські БПЛА Shahed-136, здатні доправляти вантаж на дальність понад 300 км і повністю відповідають технічним параметрам, визначеним у згаданому документі.

Читайте також: Атака дронів: телеканал CNN викрив брехню Ірану та Росії

15 жовтня Україна офіційно звернулася до голови РБ ООН з приводу цих порушень та просила розпочати відповідні розслідування.

«Водночас, є ще більш тривожна інформація про тверді наміри росії продовжити подальші атаки на Україну із застосуванням новітніх іранських ракетних систем та БПЛА, включаючи балістичні ракети Fateh-110" та Zolfaghar, здатні вражати цілі на відстані 300 км та 700 км відповідно», - зазначив Кислия.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада безпеки ООН розглянула ситуацію в Україні, зокрема використання росією іранських безпілотників проти цивільного населення та інфраструктури.

Читайте також: СБУ відкрила справу про постачання Іраном росії дронів і ракет

На закритому заході за участю членів РБ у середу США, Франція та Велика Британія рішуче заявили, що передача безпілотників росії порушує резолюцію Радбезу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-