Радбез ООН сьогодні розгляне використання росією іранських дронів в Україні

Радбез ООН сьогодні розгляне використання росією іранських дронів в Україні

Укрінформ
Сьогодні Рада безпеки ООН розгляне ситуацію в Україні, зокрема використання росією іранських безпілотників проти цивільного населення та інфраструктури.

Як повідомили Укрінформ у секретаріаті Радбезу, засідання скликається на запит Франції та Мексики, при цьому вони консультувалися з українською стороною.

Раніше постпред України при ООН Сергій Кислиці надіслав лист до генерального секретаря Антоніу Гутерреша та членів Ради безпеки ООН, у якому виклав прохання української сторони направити в Україну експертів для інспекції використання дронів.

Читайте також: Штати із союзниками запустили в Радбезі ООН процес щодо санкцій проти Ірану - Держдеп

Україна звинуватила Іран у порушення резолюції Ради безпеки ООН 2231 від 2015 року, яка схвалила ядерну угоду між Іраном та шістьма країнами - США, Китаєм, Великою Британією, Францією, Німеччиною та росією, - спрямовану на обмеження ядерної діяльності Тегерана.

У листі Кислиця зазначив, що згідно з публічною інформацією, "безпілотні літальні апарати серії Mohajer і Shahed були передані з Ірану в росію" наприкінці серпня, й "Україна оцінює, що це, ймовірно, є частиною планів Ірану щодо експорту сотень БПЛА в росію".

За його словами, обидві моделі БПЛА підпадають під заборонену зброю, оскільки мають дальність польоту, що дорівнює або перевищує 300 кілометрів (заборона встановлена на зброю з дальністю дії 300 км і більше). Крім того, БПЛА серії Mohajer виробляються компанією Qods Aviation, яку внесено до чорного списку санкцій ООН, її активи підлягають замороженню всіма країнами.

Читайте також: Президент закликав Єврораду посилити санкції проти рф, білорусі та Ірану

Постпред наголосив, що жодна країна не зверталася до ООН з проханням схвалити поставку БПЛА.

"Тому передачі їх з Ірану до росії слід розглядати як порушення резолюції 2231", - зазначив Кислиця.

Він запросив експертів ООН, які здійснюють моніторинг санкцій проти Ірану, відвідати Україну "якнайшвидше", щоб оглянути знайдені безпілотники. На його думку, ця інформація буде "корисною" в розслідуванні ООН щодо виконання резолюції.

За повідомленням АР, на закритому заході за участю членів РБ в середу три західні країни – США, Франція та Велика Британія – рішуче заявили, що передача безпілотників росії порушує резолюцію Радбезу.

Читайте також: росія погрожує розірвати «зернову угоду» через розслідування ООН щодо іранських дронів

росія та Іран заперечували, стверджуючи, що дрони виробляються у рф.

Постпред Франції при ООН Ніколя де Рів'єр підтвердив, що безпілотники були доставлені з Ірану до росії і використовуються в Україні в порушення резолюції.

Згідно з резолюцією, обмеження для Ірану на ракети й пов'язані з ними технології діють до жовтня 2023 року, і, на думку західних дипломатів, це стосується експорту й закупівлі передових військових систем, таких як безпілотники.

Заступник постпреда Великої Британії в ООН Джеймс Карюкі написав у Твіттері, що заперечення Іраном того, що іранські безпілотники використовуються росією для атак на цивільне населення в Україні, "не витримує жодної критики".

Речник постпредства при ООН США Нейт Еванс заявив, що зустріч у середу надала "достатньо доказів того, що росія використовує БПЛА іранського виробництва в жорстоких і навмисних атаках проти народу України".

"Ми очікуємо, що це буде перша з багатьох розмов в ООН про те, як притягнути Іран та росію до відповідальності за невиконання зобов'язань, покладених на них Радою безпеки ООН", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-