Червоний Хрест мав публічно заявити, що росія не пускає його до полонених - Лубінець

Червоний Хрест мав публічно заявити, що росія не пускає його до полонених - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста мав публічно заявляти про те, що росія порушує його мандат і не допускає до військовополонених.

Про це український омбудсмен поінформував у ефірі каналу «Апостроф TV», відповідаючи на питання, чи дає МКЧХ якесь роз’яснення, чому комітету не вдалося перевірити стан наших військовополонених в Оленівці та в інших місцях тримання українців, передає кореспондент Укрінформу.

«На мій погляд, достатньо дивна у них (позиція – ред.). Чому я так кажу? Бо якщо ви бачите, що у нашому випадку - відкритої війни з боку рф до нашої держави, одна зі сторін конфлікту, а саме – рф, порушує ваш мандат, то ви виходите і публічно про це кажете, і це якраз є додатковий тиск на країну – агресора», - уточнив омбудсмен.

Лубінець заявив, що раніше представники української влади запитали у фактично всіх наших хлопців і дівчат, які повернулися з російського полону, чи бачили вони представників МКЧХ під час свого перебування у полоні, - і практично всі вони сказали, що не бачили жодного разу міжнародних спостерігачів.

Читайте також: Робота щодо наступних обмінів полоненими триває - Президент

«Це офіційно потім було направлено у вигляді листа до керівництва МКЧХ, і я побачив їхню публічну реакцію, де вони прокоментували мої слова тим чином, що їх дійсно часто не допускають. Але вони завжди звертаються до сторін конфлікту, щоб їх допускали», - уточнив Лубінець.

Він поінформував, що назвав позицію МКЧХ дивною тому, що вони жодного разу не вийшли і не сказали публічно, що Україна їх допускає завжди, а росія, умовно кажучи, зі 100 звернень допускає у 10 тощо.

«Тобто, оце є різниця. Не можна виходити й публічно казати просто, що «ми звертаємося», бо так абсолютно незрозуміло, хто порушує Женевські конвенції, хто – ні», - заявив Лубінець.

Читайте також: Обмінний фонд для повернення українських захисників є і постійно поповнюється - розвідка

За його словами, у МКЧХ вважають, що якщо вони публічно про це говоритимуть, то росія взагалі обмежить їм спілкування з військовополоненими.

«Так тоді ви публічно вийдете і скажете, що вам обмежили. Принаймні це – чесно. А наразі ситуація така, що ми розуміємо, що у нас є військовополонені, що рф публічно заявляє, що вони дотримуються всіх Женевських конвенцій, а по факту ми бачимо, що це взагалі не відбувається», - сказав омбудсмен.

Лубінець також вважає, що саме через м’яку позицію Міжнародного Комітету Червоного Хреста росія може застосовувати тортури до полонених.

«Саме через, на мій погляд, недієвість і м’яку позицію МКЧХ рф, у тому числі застосовує тортури, бо розуміє, що - а яка реакція? Ну не допускають вони МКЧХ - так ті навіть нічого про це не кажуть. І не допускають - зрозуміло, що будуть застосовувати тортури, бо після тортур дуже велика кількість часу має пройти, коли всі сліди просто зникнуть», - заявив омбудсмен.

Читайте також: Обмін полоненими між Украною і рф є важливим кроком до припинення війни - Ердоган

На думку Лубінця, якби росіяни знали, що хоча б у поодиноких випадках міжнародні спостерігачі наполягатимуть на допуску до військовополонених – таких знущань не було б.

«Принаймні, це наша позиція. Я про це заявляю публічно. Я надіслав пропозицію до керівництва МКЧХ, і наразі попередньо є запланована моя зустріч у Женеві з їхнім керівництвом. 3-4 жовтня я буду їхати туди», - сказав він.

Уповноважений наголосив: якщо представники МКЧХ не можуть забезпечити свій мандат, то вони мають або шукати нові підходи, або публічно виходити й казати, що вони не можуть це зробити – через позицію рф.

«І тоді робіть цю публічну заяву, у тому числі на майданчику ООН. Принаймні ми будемо бачити, що ви намагаєтеся все зробити, щоб забезпечити виконання Женевської конвенції від рф. Наразі ми цього не бачимо», - сказав Лубінець.

Відповідаючи на запитання щодо наших громадян, які повернулися з полону, омбудсмен заявив, що вони перебували у жахливих умовах і до них застосовувалися тортури. За його словами, наших хлопців фактично морили голодом.

Читайте також: Обмін полоненими відбувався у кількох місцях, була затримка на 7-8 годин

«Усі побачили, у якому стані вони повернулися. І за думкою лікарів, це було (схоже на – ред.) якусь системну роботу по обмеженню харчування для того, щоб або якісь хвороби почали діяти – просто хлопці були занадто ослаблені, (або для чогось іншого – ред.). Знову ж таки, я це сприймаю як додаткові тортури», - сказав омбудсмен.

Лубінець уточнив, що знову ж таки, Женевськими конвенціями чітко встановлено

«Саме через, на мій погляд, недієвість і м’яку позицію МКЧХ рф, у тому числі, застосовує тортури, бо розуміє, що - а яка реакція? Ну не допускають вони МКЧХ - так ті навіть нічого про це не кажуть. І не допускають - зрозуміло, що будуть застосовувати тортури, бо після тортур дуже велика кількість часу має пройти, коли всі сліди просто зникнуть», - заявив омбудсман.

На думку Лубінця, якби росіяни знали, що хоча б у поодиноких випадках міжнародні спостерігачі наполягатимуть на допуску до військовополонених – таких знущань не було б.

«Принаймні, це наша позиція. Я про це заявляю публічно. Я надіслав пропозицію до керівництва МКЧХ, і наразі попередньо є запланована моя зустріч у Женеві з їхнім керівництвом. 3-4 жовтня я буду їхати туди», - сказав він.

Уповноважений наголосив: якщо представники МКЧХ не можуть забезпечити свій мандат, то вони мають або шукати нові підходи, або публічно виходити і казати, що вони не можуть це зробити – через позицію рф.

«І тоді робіть цю публічну заяву, у тому числі,на майданчику ООН. Принаймні ми будемо бачити, що ви намагаєтеся все зробити, щоб забезпечити виконання Женевської конвенції від рф. Наразі ми цього не бачимо», - сказав Лубінець.

Відповідаючи на запитання щодо наших громадян, які повернулися з полону, омбудсмен заявив, що вони перебували у жахливих умовах і до них застосовувалися тортури. За його словами, наших хлопців фактично морили голодом.

Читайте також: Процес обміну наших громадян з рф надалі ставатиме ефективнішим - Лубінець

«Усі побачили, у якому стані вони повернулися. І за думкою лікарів, це було (схоже на – ред.) якусь системну роботу по обмеженню харчування для того, щоб або якісь хвороби почали діяти – просто хлопці були занадто ослаблені, (або для чогось іншого – ред.). Знову ж таки, я це сприймаю як додаткові тортури», - сказав омбудсман.

Лубінець уточнив, що знову ж таки, Женевськими конвенціями чітко встановлено, як потрібно поводитися з військовополоненими, як вони мають виглядати, а також - що до них мають прибувати представники МКЧХ. Однак цього, за його словами, не було.

«Їх навіть тримали - особисто деяких командирів – у одиночних камерах, весь час. З деякими нашими хлопцями я спілкувався у Чернігівській області, які були у складі цих 200 наших героїв та героїнь, яких я зустрічав. То вони казали, що їм навіть важко розмовляти», - уточнив він.

Омбудсман переконаний, що це - тортури. «І нікого (до них – ред.) не допускали, нікуди (їх – ред.) не випускали, і це - тортури. І про це ми теж маємо казати, і я про це кажу як омбудсман України», - додав Лубінець.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них – громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

Читайте також: Речник Ердогана розповів, як узгоджували списки на обмін командирів «Азова»

У свою чергу, п'ятеро командирів «Азова» перебуватимуть до кінця повномасштабної війни України і рф у Туреччині під особистими гарантіями безпеки її президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-