Процес обміну наших громадян з рф надалі ставатиме ефективнішим - Лубінець

Процес обміну наших громадян з рф надалі ставатиме ефективнішим - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що надалі процес обміну наших громадян з рф ставатиме все ефективнішим.

Про це він заявив у ефірі українських телеканалів, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми крапку поставимо (у цьому питанні – ред.), коли повернемо усіх. І все буде. Дочекайтеся, будуть гарні новини. Повірте, цей процес, на мій погляд, у нас є всі причини казати, що він буде ставати все ефективнішим», - поінформував він.

Читайте також: Єрмак анонсував велику нараду щодо реабілітації визволених з полону захисників

Посадовець заявив, що українська влада не забуває ні про кого, хто перебуває у полоні рф.

«У нас є хлопці з острова Зміїний, є нацгвардійці з ЧАЕС, є окремі підрозділи, частина яких потрапила у полон, коли наступала рф, є герої Маріуполя. Тобто, ми розуміємо, що ми витягуємо усіх. Окремо, до речі, у нас є кейс, і дуже часто мені кажуть: чому ви не згадуєте про цивільних? А я кажу: ми не забуваємо і про них», - сказав український омбудсман. Чиновник уточнив, що в української влади є окрема ділянка роботи, пов’язана з цивільними заручниками, яких рф тримає у себе.

Читайте також: Дружина командира полку «Азов» просить пам'ятати про тих, хто досі у полоні

«Якщо ми подивимося на міжнародне гуманітарне право, то цивільних заручників треба відпускати. У нас окремо є бранці кремля, це політв’язні, яких рф затримала і засудила з-поміж мешканців тимчасово окупованої АРК. Тобто, усіма цими громадянами нашими ми займаємося», - запевнив він.

Відповідаючи на питання про обмін військових рф на наших громадян, який відбувся 21 вересня, Лубінець уточнив, що це було дуже детально заплановано.

«І чому ми не надавали (деталі – ред.), чому я завжди публічно не коментую саме деталі. Це, зокрема, може заважати нашому обміну у майбутньому, а задача стоїть перед нами усіма – повернути абсолютно всіх», - сказав він.

Читайте також: Вирвалися з пекла: як саме Україна повернула 215 полонених

Говорячи про іноземців, яких звільнили у ході цього обміну, Лубінець поінформував, що етапи цього обміну відбувалися на майданчиках 4 країн.

«Можу сказати, що це все вдалося, бо безпосередньо і Президент був до цього долучений, і керівник Офісу Президента, і всі, хто входять у Координаційний штаб поводження з військовополоненими, навіть Рустем Умеров приймав у цьому участь», - заявив Лубінець.

Читайте також: Багато звільнених з полону українських військових зазнали жорстоких тортур – ГУР

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, у тому числі 124 офіцерів, а також 10 іноземців. російській стороні передали підозрюваного у державній зраді Україні Віктора Медведчука та 55 військових рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-