Бундестаг обговорив питання надання Україні важкої зброї

Бундестаг обговорив питання надання Україні важкої зброї

Укрінформ
Німецький Бундестаг обговорив 22 вересня пропозицію парламентської групи ХДС/ХСС надати України важкі озброєння, зокрема, бойові танки.

Подання фракції консерваторів називалося «Захистити мир і свободу в Європі – рішуче підтримати Україну важким озброєнням зараз», передає кореспондент Укрінформу.

Найбільша опозиційна фракція закликала федеральну владу підтримати Україну в боротьбі із загарбницькою війною росії із застосуванням важкого озброєння. «Україна має бути негайно суттєво та додатково оснащена, у тому числі, важкою західною технікою», - йдеться у поданні. На думку консерваторів, уряд має «негайно видати ліцензію на експорт в Україну бойових танків, бронетранспортерів і бойових машин піхоти із промислових складів», а також «важкого озброєння, зокрема бойових броньованих машин та далекобійної артилерії зі складів Бундесверу».

Член ХДС/ХСС Флоріан Хан підкреслив: «допомога потрібна саме зараз, коли путін оголосив мобілізацію. Зараз потрібна генеральна мобілізація підтримки України». Він зазначив, що Україна потребує більше зброї і Німеччина може дати більше.

Його колега по фракції Йоган Давід Вадефуль нагадав, що Бундестаг уже голосував за надання Україні важкої зброї 28 квітня, але танки так і не надаються. За словами політика, Німеччина може негайно передати Україні «тризначну цифру» одиниць бойових броньованих машин Marder без шкоди для обороноздатності Бундесверу.

Читайте також: Німецький концерн відновив 16 «Мардерів» для України, але уряд «тягне» з дозволом – ЗМІ

Передачу Marder підтримує і депутатка від Вільної Демократичної партії (яка входить в правлячу коаліцію), голова комітету з оборони Агнес Штрак-Циммерманн. «Ми як вільні демократи, тримаємося думки, що за нинішніх військових обставин, коли ЗСУ шматок за шматком повертають свою територію, ми повинні передати Україні, принаймні, БТР Fuchs і бойові броньовані машини Marder, а якщо буде потрібно – і танки Leopard», - заявила вона. Щоправда, не всі в правлячій коаліції поділяють позицію Штрак-Циммерманн щодо бойових танків і машин пехоти.

Один з керівників фракції «Зелених» (які також входять в парламентську більшість) Омід Нуріпур назвав оголошення мобілізації в рф поганою новиною для миру в Європі. Це, за його словами, свідчить про підготовку росії не до мирних переговорів, а до ведення затяжної війни, але також те, яким великим є тиск на путіна та кремль на тлі досягнень ЗСУ. «Мужність українців не треба недооцінювати, її треба підтримати; наша солідарність з Україною має залишатися непохитною»,- закликав депутат, заваживши, що західні партнери повинні мати довготерпіння з урахуванням того, що відбувається у кремлі.

Читайте також: Міністр оборони Німеччини пояснила обмежене постачання зброї Україні

Загалом, під час обговорення представники 4 з 6 фракцій парламенту висловилися за подальшу підтримку України.

Праві та ліві традиційно заявили, що війна в Україна не є війною німців і ФРН не повинна дати втягнути себе в війну. Один з очільників правопопулістської «Альтернативи для Німеччини» навіть заявив, що не можна допустити, щоби путін програв війну, адже «ядерна держава не потерпить поразки».

Рішення проголосувати в четвер не вдалося, питання було передано в комітет у закордонних справах для подальшого обговорення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-