Німецький концерн відновив 16 «Мардерів» для України, але уряд «тягне» з дозволом – ЗМІ

Німецький концерн відновив 16 «Мардерів» для України, але уряд «тягне» з дозволом – ЗМІ

Укрінформ
Німецька промисловість готова до постачання Україні БМП, але політики гальмують це рішення.

Про це йдеться у репортажі програми Tagesschau телеканалу ARD, передає Укрінформ.

Заклики відправити танки та БТРи з Німеччини в Україну стають все голоснішими, зокрема, концерн Rheinmetall відремонтувала 16 БМП Marder, але експортна ліцензія досі відсутня, йдеться у матеріалі.

Rheinmetall повністю відновило 16 бронетранспортерів Marder зі старих запасів Бундесверу за власні кошти. Вони готові до відправки, але наразі немає ліцензії на їх експорт від федерального уряду. Тим часом компанія вже розпочала доведення до кондиції ще 14 таких машин. У разі потреби ще 70 автомобілів зі старих запасів можуть бути знову зроблені придатними до використання.

Читайте також: Кулеба про «Леопарди» та «Мардери»: Сигнали з Німеччини розчаровують

Уряд Німеччини, однак, поки що відмовляється дозволити поставку в Україну бронетранспортерів західного зразка або базових бойових танків, посилаючись на домовленості з іншими країнами-партнерами, які надають військову підтримку Україні.

«Жодна країна ще не поставила бронетранспортери західного зразка або бойові танки, а ми домовилися з нашими партнерами, що не будемо робити це самостійно як Німеччина», — заявила міністр оборони Крістіне Ламбрехт (Соціал-демократична партія) у понеділок.

Утім, останніми днями з лав правлячої коаліції почастішали заклики до того, щоб Німеччина більше підтримувала Україну саме важким озброєнням.

Читайте також: У ГУР очікують, що Німеччина відійде від «кругового обміну» і перейде до прямих поставок зброї

«Оскільки Україна дуже хоче воювати, щоб захистити свою країну, тепер необхідно надати підтримку, щоб підкріпити її успіхи», – заявила голова комітету з питань оборони Бундестагу Агнес Штрак-Ціммерманн (Вільна демократична партія). А один з лідерів партії лібералів і міністр фінансів Крістіан Лінднер написав у Twitter, що уряд повинен щодня перевіряти, чи може він зробити більше, щоб допомогти Україні. Парламентський секретар фракції ВДП у Бундестазі Йоганнес Фогель додав, що коли він дивиться на «можливості, які Німеччина має щодо Marder чи Fuchs, танків і бронетехніки, він вважає, що їх потрібно доставити в Україну зараз». Співголова парламенської фракції Зелених Рікарда Ланг також чітко висловилася на користь подальших поставок зброї. «Західні системи озброєнь можуть змінити оборонну війну України проти росії», — заявила вона.

Серед соціал-демократів також чути голоси тих, хто закликає до більшої підтримки. Угода про те, що жодна країна не постачатиме бронетранспортери чи бойові танки, «не була висічена в камені», — сказав голова парламентського комітету у закордонних справах Міхаель Рот. Відповідні переговори можуть пройти, на його думку, «дуже швидко». За його інформацією, «так чи інакше тільки США і Німеччина могли би поставити ці танки, які зараз очікують в Україні».

Читайте також: Подоляк закликає Німеччину надати Україні танки

Як повідомлялось, у середу 14 вересня під час чергового засідання федерального уряду ФРН буде, як очікується, заслухано доповідь міністра закордонних справ ФРН Анналени Бербок щодо її візиту в Україну та обговорюватиметься питання щодо подальших поставок озброєнь.

Фото з сайту tagesschau.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-