Генсек ООН не бачить жодних ознак припинення росією війни проти України

Генсек ООН не бачить жодних ознак припинення росією війни проти України

Укрінформ
Війна, розв’язана росією проти України, не має жодних ознак припинення, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час засідання Ради безпеки ООН високого рівня в четвер.

Про це передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Війна росії з Україною не показує жодних ознак припинення. Останні сім місяців були відзначені невимовними стражданнями і спустошенням», - сказав він.

За словами генсека, можливість ядерного конфлікту, «колись немислима», стала предметом дискусій. «Це абсолютно неприйнятно. Усі держави, що володіють ядерною зброєю, повинні підтвердити прихильність незастосуванню та повній ліквідації ядерної зброї», - додав він.

Гутерреш висловив «глибоку стурбованість» повідомленнями про плани організації так званих референдумів на тимчасово захоплених територіях України. Будь-яка анексія території держави іншою державою внаслідок загрози силою або її застосування є порушенням статуту ООН та міжнародного права, нагадав він.

Читайте також: Байден в ООН засудив ядерні погрози путіна і застеріг від спроб провести «референдуми»

Він зауважив, що внаслідок російських бомбардувань загинули тисячі мирних жителів України, включаючи сотні дітей. «Щодня в середньому п’ятеро дітей гинуть або отримують поранення. Майже кожна дитина в Україні постраждала від жаху війни – від насильства до розлуки з сім'єю», - сказав він.

За даними Гутерреша, від війни змушені були тікати близько 14 млн осіб, більшість із яких - жінки й діти.

«Ситуація тільки погіршуватиметься з наближенням зими та скороченням поставок газу й електроенергії», - зазначив він.

Він розповів, що структури ООН надали в Україні допомогу майже 13 млн чоловік.

Читайте також: Блінкен в ООН: Замість виведення військ з України, путін призвав ще 300 тисяч

Управління Верховного комісара ООН з прав людини, нагадав він, готує звіти, які «являють собою каталог жорстокості, сумарних страт, сексуального насильства, тортур та інших нелюдських видів поводження щодо цивільних осіб і військовополонених».

Гутерреш назвав «надзвичайно тривожними» останні повідомлення про місця захоронень в Ізюмі. Усі вони мають «бути розслідувані для забезпечення відповідальності», підкреслив він. «Винні особи повинні бути притягнуті до відповідальності в рамках справедливого та незалежного судового розгляду, а жертви та їхні родини – мати право на засоби правового захисту й відшкодування збитків», - зазначив він.

Читайте також: В ООН назвали шокуючим масове поховання в Ізюмі - хочуть направити місію

Генсек ООН вкотре нагадав, що місія зі встановлення фактів щодо вибуху в Оленівській в’язниці 29 липня «готова до розгортання» й чекає відповідних гарантій щодо безпечного доступу до всіх відповідних місць та доказів «без будь-яких обмежень, перешкод або втручання».

Як повідомлялося, у четвер Рада безпеки ООН в рамках тижня високого рівня 77-ї сесії Генасамблеї проводить засідання щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-