росмедіа повідомляють про черговий обстріл колонії в Оленівці - омбудсмен

росмедіа повідомляють про черговий обстріл колонії в Оленівці - омбудсмен

Укрінформ
За інформацією російських пропагандистських медіа під обстріл знову потрапила Оленівка - колонія на тимчасово окупованій території Донеччини, де всупереч Женевським конвенціям утримуються українські військовополонені та цивільні заручники.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"росмедіа повідомляють, що за результатами ранкового обстрілу загинув один і поранено чотирьох українських військовополонених. Вже нікого не дивує, що жоден представник окупантів не постраждав, а російська федерація знову звинуватила в обстрілі Україну. Ми це вже чули влітку", написав він.

Лубінець додав, що на цей момент немає інформацію про імена постраждалих. "На цей час ми не отримали інформацію про імена постраждалих, але звертаємось із запитом про це як напряму - до пані Москалькової, так і за посередництвом ООН та МКЧХ", - зазначив омбудсмен.

Він запевнив, що як і раніше готовий особисто прибути в Оленівку для оцінки всіх фактів та спілкування зі свідками обстрілів, пораненими та утримуваними громадянами.

Лубінець зауважив, що мотиви, з якими рф чинить обстріли таборів військовополонених сьогодні невідомі і припустив, що, можливо, це банальна помста через поразки на фронті, а можливо цілеспрямований терор і показова безкарність військового керівництва рф.

Читайте також: У Києві родини «азовців» провели акцію пам’яті загиблих в Оленівці

"Але, наслідків таких дій ми бачимо декілька:

відкладання візиту Місії ООН зі встановлення фактів в Оленівку через безпекові ризики, а можливо і повна заборона такого візиту зі сторони росії;

причинення страждань родичам українських військовополонених, які утримуються в Оленівці і не можуть отримати верифіковані інформацію про загиблих і поранених, що спричиняє соціальне незадоволення;

тиск на українську сторону задля отримання поступок у питаннях звільнення російських військовослужбовців, які здійснювали воєнні злочини на території України та вирішення питання транзиту аміаку через Україну", - написав Лубінець.

Він наголосив, що такі дії рф лише доводять всьому світу один простий факт - «росія - держава-терорист». "І ця держава прагне досягати своїх геополітичних цілей не в демократичний спосіб через перемовини, а використовуючи зброю і терор. І задача демократичного світу це просто припинити. Раз і назавжди", - підсумував омбудсмен.

Читайте також: рф не пускає спостерігачів ООН до полонених, приховуючи воєнні злочини – голова місії

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в окупованому російською армією селищі Оленівка на Донеччині внаслідок вибуху була зруйнована будівля, де утримувалися виведені з маріупольського меткомбінату “Азовсталь” українські військові. Загинули щонайменше 53 українські захисники, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

За інформацією української розвідки, вбивство полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу ПВК “Вагнер”.

Українські військові понад 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь", яка тривала кілька днів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-