рф не пускає спостерігачів ООН до полонених, приховуючи воєнні злочини – голова місії

рф не пускає спостерігачів ООН до полонених, приховуючи воєнні злочини – голова місії

Укрінформ
росія відмовляє спостерігачам ООН з прав людини у доступі до місць утримання під вартою, де виявляють дедалі більше доказів катувань українських військовополонених, що є воєнним злочином.

Як передає Укрінформ з посиланням на New York Times, про це повідомила у п’ятницю голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

За її словами, зафіксовано випадки, коли новоприбулих полонених у деяких місцях утримання під вартою змушували пробігати між двома шеренгами охоронців, які жорстоко їх били.

Читайте також: Воєнні злочини на звільнених територіях: поліція перевірила вже 123 тисячі людей

Катування та жорстоке поводження з ув'язненими, якщо вони будуть доведені, «можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини», - наголосила вона, виступаючи по відеозв'язку з Одеси.

Богнер також висловила занепокоєння різким погіршенням ситуації з правами людини у Криму, де, за її словами, спостерігається посилення обмежень свободи вираження поглядів та збільшення випадків катувань, жорстокого поводження, насильницьких зникнень та свавільних затримань.

Читайте також: Мовні злочини загарбників будуть долучені до справи України проти росії в ЄСПЛ – Кремінь

Спостерігачі ООН задокументували переслідування більш як 80 осіб на окупованому росією півострові за «публічні дії, спрямовані на дискредитацію збройних сил російської федерації», сказала Богнер. За її даними, тамтешня влада наклала санкції на вчителів, які не схвалюють війну, затримувала й переслідувала правозахисників та залякувала адвокатів.

Богнер додала, що умови утримання в деяких російських місцях позбавлення волі становлять серйозну загрозу для здоров'я ув'язнених. Ідеться, зокрема, про неналежне харчування, постачання водою та санітарні умови. Вона нагадала про виправну колонію в Оленівці на захопленій росією території, де серед полонених поширюються інфекційні захворювання, такі як туберкульоз та гепатит А.

Читайте також: Стефанчук - депутату Кнесета: Очікуємо, що Ізраїль безкомпромісно засудить воєнні злочини рф в Україні

Водночас, зазначила Богнер, українська влада надала спостерігачам ООН повний доступ до місць утримання під вартою по всій країні, де вони відвідали 160 військовополонених.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-