росія має негайно передати Україні контроль над ЗАЕС - Євросоюз

росія має негайно передати Україні контроль над ЗАЕС - Євросоюз

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"ЄС засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС, яка є найбільшою в Європі. Це – серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування росією міжнародними нормами. Ми вимагаємо від росії негайно передати контроль над Запорізькою АЕС Україні та утриматися від будь-яких дій, що загрожують її безпеці", - йдеться у заяві.

Читайте також: Безпосередньої загрози ядерній безпеці на ЗАЕС зараз немає - гендиректор МАГАТЕ

Також в Євросоюзі наголосили, що спостерігачам МАГАТЕ має бути наданий вільний і необмежений доступ до захопленої росіянами ЗАЕС з метою перевірки безпеки та надійності її роботи.

Нагадується, що МАГАТЕ не змогло відвідати захоплений росією об’єкт на півдні України від початку війни понад п’ять місяців тому.

Читайте також: Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники обстрілюють Запорізьку АЕС. Ракети влучили, зокрема, поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Також, за даними Енергоатома, внаслідок обстрілів пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека. Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ЗАЕС.

6 серпня українська розвідка підтвердила, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької АЕС.

Читайте також: На ЗАЕС перебуває 1,2 тисяча тонн ядерного палива

Президент Енергоатома Петро Котін повідомив, що персонал росатома передав на Запорізьку АЕС спеціальну програму з перепідключення її на Крим. Передумовою є важке пошкодження ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України.

ЗАЕС захоплена військами рф 4 березня. На території станції перебувають 500 російських військових.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-