росіяни хочуть перепідключити ЗАЕС на Крим - Енергоатом

росіяни хочуть перепідключити ЗАЕС на Крим - Енергоатом

Укрінформ
Ситуації на Запорізької АЕС погіршилась. Персонал росатома передав на станцію спеціальну програму з перепідключення її на Крим. Передумовою є важке пошкодження ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України.

Про це повідомив президент Енергоатома Петро Котін під час телемарафону, передає Укрінформ.

“Пошкоджено три лінії, і зараз ЗАЕС працює, на жаль, з видачею в одну лінію. І це дуже небезпечно, бо може статися відключення і цієї лінії чи пошкодження її через обстріли. Після цього станція перейде в режим, коли вона не має зовнішнього забезпечення електроживлення”, - сказав Котін.

Він також повідомив, що на станції є 20 дизель-генераторів, які на випадок аварії будуть охолоджувати всі активні зони в реакторах.

Читайте також: Шмигаль закликає світ вплинути на рф, аби її військові негайно залишили ЗАЕС

“Є питання по сховищу відпрацьованого ядерного палива, який має 174 контейнери. Вони стоять просто неба і останні вибухи були в 20 метрах від цих контейнерів. Якби вони (загарбники - ред.) влучили по цих контейнерах, то вже ми б з вами рахували наслідки виходу радіоактивних речовин з цих контейнерів. На Запорізькій АЕС ми близько від першої стадії японської Фукусіми, бо там, нагадаю, є зараз лише одна лінія. Якщо вона (станція - ред.) відключиться і перейде на дизель-генератори, то все буде залежати від надійності їх роботи і достатньої кількості палива, що там є для цих дизелів”, - говорить керівник Енергоатома.

Що ж до плану перепідключити ЗАЕС на Крим, для цього її потрібно загасити, а також загасити весь південь України - окуповані частини Херсонської та Запорізької областей.

Читайте також: Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

“Це прописано в програмі. Після цього вони починають знову заживлювати області від підстанції в Джанкої і потім поступово доходять до Каховської, а потім заживлюють ЗАЕС. Після чого її неможливо вже буде підключити до української енергосистеми, вона залишиться на російській частоті. Це їхній план, і вони почали його реалізувати”, - сказав Котін.

За його словами, коли будуть повністю погашені дві області, вимкнута Запорізька АЕС, це і є найнебезпечніший режим для станції.

Як повідомлялось, ЗАЕС захоплена 4 березня. На території станції перебувають 500 військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-