Безпосередньої загрози ядерній безпеці на ЗАЕС зараз немає - гендиректор МАГАТЕ

Безпосередньої загрози ядерній безпеці на ЗАЕС зараз немає - гендиректор МАГАТЕ

Укрінформ
У МАГАТЕ заявляють, що наразі безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізької АЕС немає, але потрібне якнайшвидше прибуття на неї експертної місії агентства.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії. 

"Як заявив гендиректор Гроссі, на основі наданої Україною інформації, експерти МАГАТЕ дійшло до висновку про відсутність безпосередньої загрози ядерній безпеці внаслідок суботнього інциденту", - йдеться у повідомленні.

Водночас, було вказано на те, що обстріли у п’ятницю та суботу Запорізької АЕС "порушили практично всі сім незамінних компонентів ядерної безпеки, які генеральний директор окреслив на початку конфлікту, включно з тими, що стосуються фізичної цілісності атомної електростанції, функціонування систем безпеки та захисту, штатних та зовнішніх джерел живлення".

Читайте також: Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі підтвердив свою серйозну стурбованість ситуацією на ЗАЕС та заявив, що "будь-які військові дії, які ставлять під загрозу ядерну безпеку, повинні бути припинені".

Він також укотре наголосив на необхідності якнайшвидшого прибуття на станцію експертної місії МАГАТЕ, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС: Держінспекція заявляє про можливість витоку радіації внаслідок дій росіян

У МАГАТЕ нагадали, що не змогли відвідати окупований росією об’єкт на півдні України від початку війни понад п’ять місяців тому.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники обстрілюють Запорізьку АЕС. Ракети влучили, зокрема, поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Також, за даними Енергоатома, внаслідок обстрілів пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека. Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ЗАЕС.

Читайте також: На ЗАЕС перебуває 1,2 тисяча тонн ядерного палива

6 серпня українська розвідка підтвердила, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької АЕС.

Єврокомісар Кадрі Сімсон засудила обстріл Запорізької АЕС і заявила, що «російські військові мають без зволікання залишити майданчик, щоб український оператор міг безпечно експлуатувати станцію як невід'ємну частину енергосистеми України».

Президент Енергоатома Петро Котін повідомив, що персонал росатома передав на Запорізьку АЕС спеціальну програму з перепідключення її на Крим. Передумовою є важке пошкодження ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України.

Читайте також: Загроза ядерної катастрофи: Зеленський закликав світ посили санкції проти рф

ЗАЕС захоплена військами рф 4 березня. На території станції перебувають 500 російських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-