Ситуація на ЗАЕС: Держінспекція заявляє про можливість витоку радіації внаслідок дій росіян

Ситуація на ЗАЕС: Держінспекція заявляє про можливість витоку радіації внаслідок дій росіян

Укрінформ
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання визнала дії російських військових на Запорізькій АЕС актом ядерного тероризму – їхні дії можуть призвести до тяжкого пошкодження ядерного палива із подальшим радіаційним забрудненням довкілля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

"Колегія Держатомрегулювання ухвалила рішення про визнання дій військових рф на майданчику ЗАЕС та розміщення військової техніки з боєкомплектом, зброєю й вибухівкою безпосередньо поруч із ядерними установками актом ядерного тероризму", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Мінування та обстріли Запорізької АЕС росією мають ознаки ядерного тероризму - Шмигаль

Колегія також постановила у найкоротший термін розглянути на засіданні ліцензійної комісії Держатомрегулювання. питання щодо зупинення/внесення змін до ліцензій на експлуатацію ядерних установок енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС. Крім того, Енергоатом у найстисліші терміни має вжити заходів щодо визначення безпечної конфігурації енергоблоків ЗАЕС в умовах окупації російською армією та ведення бойових дій в районі розташування об'єкта.

Читайте також: Запорізька АЕС продовжує працювати із ризиком для її безпечного функціонування

Згідно з повідомленням, колегія Держатомрегулювання дійшла висновків, що ведення активних бойових дій у районі розташування ЗАЕС, перебування військових рф на майданчику атомної станції та їхні непередбачувані дії можуть призвести до низки катастрофічних наслідків. Зокрема – до унеможливлення виконання персоналом безпосередніх функцій з керування енергоблоками, перешкоджання застосуванню додаткових технічних засобів, впроваджених на енергоблоках ЗАЕС з урахуванням досвіду аварії на АЕС Фукусіма, та перешкоджання підрозділам ДСНС України гасіння пожеж та реагування на інші можливі аварії.

Читайте також: росіяни заявили про готовність підірвати заміновану Запорізьку АЕС - Енергоатом

Крім того, дії російських військових можуть призвести до унеможливлення захисту персоналу та населення тимчасово окупованої території в районі розташування ЗАЕС в умовах ядерної/радіаційної аварії тощо, зазначають в ДІЯРУ.

Колегія також дійшла висновку, що розміщення на майданчику ЗАЕС військового арсеналу може призвести до пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки ядерних установок станції. Відтак, залежно від особливостей експлуатаційного стану ядерної установки та характеру пошкоджень, за найнесприятливішого випадку вже протягом кількох годин може відбутися тяжке пошкодження ядерного палива із подальшим радіаційним забрудненням довкілля та радіаційним опроміненням персоналу і населення.

Читайте також: Ворог обстріляв Запорізьку АЕС, ракети влучили у майданчик біля ядерних відходів

Як повідомлялося, ЗАЕС була захоплена росіянами у ніч на 4 березня. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

5-6 серпня загарбники обстріляли інфраструктуру ЗАЕС. Зокрема, російські військові завдали ракетного удару по ЗАЕС поблизу сухого сховища з ядерними відходами, де зберігається 174 контейнери, в кожному з яких - по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Читайте також: Зеленський: Вже зараз потрібна принципова відповідь світу на російські удари по ЗАЕС

Нині на ЗАЕС працює лише два енергоблока із шести.

Україна закликає ООН та МАГАТЕ відправити якомога скоріше, бажано до кінця серпня, спільну експертну місію на захоплену росією Запорізьку АЕС.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-