Україна закликає ООН та МАГАТЕ відправити місію на Запорізьку АЕС у серпні

Україна закликає ООН та МАГАТЕ відправити місію на Запорізьку АЕС у серпні

Відео
Укрінформ
Україна закликає ООН та МАГАТЕ відправити якомога скоріше, бажано до кінця серпня, спільну експертну місію на захоплену росією Запорізьку АЕС.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час пресконференції у столиці Австрії у понеділок.

Український посол детально поінформував австрійських та міжнародних журналістів про обстріли росією ЗАЕС 5-6 серпня та повідомив, що загарбники мають намір зруйнувати інфраструктуру станції та пошкодити усі лінії передач, які використовуються для транспортування електроенергії в українську електромережу та спричинити блекаут на півдні України. "Факти чітко свідчать про те, що росія розпочала спроби з відрізання Запорізької АЕС від української енергетичної системи шляхом обстрілу усіх ліній електропередач, які з’єднують станцію з українською електромережею", - заявив він.

Представник України зазначив, що наразі незрозуміло, які саме остаточні плани російських загарбників щодо ЗАЕС. Водночас він вказав на наявність на території станції російської важкої техніки і навіть вибухових речовин. Нагадуючи про непередбачуваність дій російських солдатів, Цимбалюк застеріг про жахливі наслідки будь-якого небажаного інциденту на цій найбільшій у Європі АЕС, які можуть бути відчутні й далеко за межами України.

Читайте також: Україна надіслала листи в ООН та МАГАТЕ з вимогою направити безпекову місію на ЗАЕС

Цимбалюк наголосив, що без наявності сильного міжнародного тиску буде складно примусити російські війська залишити територію та вивести з території станції все озброєння та військову техніку. За його словами, провідну роль тут мають зіграти ООН та Міжнародне агентство з атомної енергії.

"Ми очікуємо, що важлива міжнародна місія на Запорізьку АЕС відбудеться. Місія, яка буде очолюватися, ймовірно, МАГАТЕ як провідним агентством у цій сфері, але також із входженням до неї експертів з різних країн та експертів від ООН. Ідеально було б побачити генсека МАГАТЕ Гроссі разом з генсеком ООН Гутеррішем в Україні. Але ми розуміємо, що склад цієї місії може бути різним", - заявив посол.

Читайте також: росіяни заявили про готовність підірвати заміновану Запорізьку АЕС - Енергоатом

Він додав, що прибуття експертів такої міжнародної місії на ЗАЕС дозволить їм оцінити ситуацію на станції та провести верифікацію, "і, власне, сама їх поява на станції вже покращить рівень безпеки на станції". Однак до цих пір візит очолюваної МАГАТЕ місії був неможливий через дії росії –"через невибіркові обстріли території України, зокрема у Запорізькій області та місті Енергодар, а також тому, що росія заблокувала будь-який доступ до Запорізької АЕС".

"Потрібно, щоб ця місія відбулася якомога скоріше, бажано до кінця цього місяця", - заявив Цимбалюк.

Також український посол наголосив на важливості введення санкцій проти "росатому", який допомагає російським військовим у захопленні Запорізької АЕС.

"Запорізька АЕС залишається окупованою вже понад 5 місяців та незаконно контролюється російськими збройними силами та, що також важливо підкреслити, представниками "росатому"…Позиція України тут дуже чітка. російський ядерний тероризм вимагає сильної відповіді з боку міжнародної спільноти. І беручи до уваги близьку взаємодію між російськими збройними силами та "ростатом" на станції – мають бути вжиті санкції проти російських атомної промисловості та ядерного палива", - заявив Цимбалюк.

Як відомо, російські військові 5 та 6 серпня обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Ракети влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива.

За даними Енергоатома, ворожий вогонь завдав серйозних пошкоджень азотно-кисневій станції та об‘єднаному допоміжному корпусу. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-