росіяни досі не пускають Червоний Хрест до колонії в Оленівці - Лубінець

росіяни досі не пускають Червоний Хрест до колонії в Оленівці - Лубінець

Укрінформ
росіяни не пускають представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до колонії в окупованій Оленівці, де від вибуху у ніч на 29 липня загинули українські військовополонені.

Про це повідомив під час телемарафону Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

"Попри заяви російської федерації, що нібито вони надали доступ до місця трагедії в Оленівці представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста і представникам моніторингової місії ООН, сьогодні я отримав від Міжнародного комітету Червоного Хреста відповідь, що ні, їм не надали такий доступ", - сказав Лубінець.

За його словами, офіс українського омбудсмена має налагоджену офіційну і неофіційну комунікацію з представниками з МКЧХ, однак із представниками ООН “гірша ситуація”.

Читайте також: росіяни готові віддати тіла загиблих в Оленівці «азовців» - омбудсмен

“Листи, запити я направляю. Я зробив це в перший день відразу після трагедії. Якогось сигналу, навіть неофіційного, я особисто не отримав. Можу це публічно підтвердити", - зазначив омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, в якій росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 50 полонених.

За даними СБУ, росіяни могли влаштувати теракт шляхом підриву вибухівки, закладеної всередині приміщення. У ГУР Міноборони повідомили, що масове вбивство українських військовополонених влаштували найманці ПВК "Вагнер".

Читайте також: Вбивство полонених в Оленівці: супутникові знімки підтверджують російський теракт

Тим часом росія публічно заявила, що «офіційно запросила» експертів ООН і Червоного Хреста в Оленівку, однак насправді не допустила представників МУЧХ у колонію.

Водночас у МКЧХ заявили, що продовжать добиватися дозволу.

Українські військовослужбовці тримали оборону Маріуполя понад 80 днів. 16 травня за наказом вищого військового керівництва і під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію із заблокованого російськими загарбниками металургійного комбінату "Азовсталь".

Читайте також: Президент обіцяє, що всіх причетних до убивства полонених в Оленівці знайдуть

6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами повідомляв, що у полоні перебувають понад 2,5 тисячі українських військовослужбовців з "Азовсталі".

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-