росіяни готові віддати тіла загиблих в Оленівці «азовців» - омбудсмен

росіяни готові віддати тіла загиблих в Оленівці «азовців» - омбудсмен

Укрінформ
росіяни готові віддати тіла військовополонених ”азовців”, убитих унаслідок вибуху в Оленівці 29 липня, але "після закінчення рослідування".

Про це повідомив в ефірі телемарафону Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“Можу повідомити, що ми отримали сигнал, що вони (росіяни - ред.) готові повернути тіла наших героїв, але таке формулювання, що після закінчення розслідування. На уточнення, скільки треба часу для розслідування, ми відповіді поки не отримали. Але ми чекаємо”, - сказав омбудсмен.

За словами Лубінця, коли наші військовослужбовці потрапляють у полон, Міжнародний Комітет Червоного Хреста на запити України з’ясовує імена полонених. У подальшому МКЧХ і ООН гарантують полоненим безпеку і повернення їх додому через обмін.

Читайте також: У Раді готують заяву до світу через воєнний злочин російської армії в Оленівці

“На мій запит дати список стосовно того, що відбувається з конкретними “азовцями”, я отримав відповідь, що всю інформацію стосовно військовослужбовців отримають виключно родичі. Я можу як омбудсмен отримати лише загальну інформацію щодо загиблих і поранених”, - додав Лубінець.

За його словами, останніми днями родичі полонених “азовців” цілодобово дзвонять на гарячу лінію Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Читайте також: Варварське поводження з полоненими неприпустиме: Посол США відреагувала на теракт в Оленівці

Омбудсмен зазначив, що під час неофіційного спілкування представники МКЧХ запевняють, що “роблять усе, щоб надати родичам інформацію”.

Водночас він відмовився відповісти на запитання ведучих стосовно того, чи відомо про місце перебування командира “азовців” Дениса Прокопенка і командира 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергія Волинського (Волини), аби “не завадити обміну”.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 отримали важкі поранення.

Читайте також: Вбивство полонених в Оленівці: супутникові знімки підтверджують російський теракт

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного Комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

Українські військовослужбовці тримали оборону Маріуполя понад 80 днів. 16 травня за наказом вищого військового керівництва і під гарантії міжнародних гуманітарних організацій гарнізон "Маріуполь" погодився на евакуацію із заблокованого російськими загарбниками металургійного комбінату "Азовсталь".

6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами повідомляв, що у полоні перебувають більше 2,5 тис. українських військовослужбовців з Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-