У Раді готують заяву до світу через воєнний злочин російської армії в Оленівці

У Раді готують заяву до світу через воєнний злочин російської армії в Оленівці

Укрінформ
Керівництво українського парламенту готує заяву до світової спільноти у зв’язку із воєнним злочином російської армії в Оленівці Донецької області.

Про це голова ВРУ Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Керівництво Верховної Ради України готує заяву до світової спільноти у зв’язку із черговим воєнним злочином армії рф у тимчасово окупованій Оленівці", – зазначив спікер українського парламенту.

Стефанчук наголосив, що росія своїми діями вкотре довела, що є державою-терористкою. На його переконання, норми Женевських конвенцій та норми міжнародного права для рф нічого не вартують.

Читайте також: Вбивство полонених в Оленівці: супутникові знімки підтверджують російський теракт

"рф — варварська країна. І цивілізований світ має дати оцінку всім катуванням і знущанням над українськими військовополоненими. Просто засудження недостатньо. росія має бути ізольованою країною та мати той статус, відповідно до якого себе поводить, — статус держави-терориста", – підкреслив голова ВР.

Водночас він зауважив, що для України важливо провести об’єктивне та неупереджене розслідування цього злочину.

"Кожне звірство, кожне вбивство матиме відповідь — вирок суду", – констатував Стефанчук.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, відбувся потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 отримали важкі поранення. При цьому, кремлівські пропагандисти спробували звинуватити Україну, яка нібито обстріляла своїх полонених воїнів ракетами з американських систем HIMARS.

Читайте також: росія поки не відповідає на вимогу України про повернення тіл загиблих в Оленівці

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що вибухи відбулись на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з “Азовсталі”. Обладнання будівлі закінчилось два дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників. У воєнній розвідці наголосили, що вибухи в Оленівці, які призвели до загибелі українських захисників – "свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта".

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm заявила, що проти українських полонених у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, ймовірно, росіянами була застосовано термобаричну зброю.

Читайте також: Варварське поводження з полоненими неприпустиме: Посол США відреагувала на теракт в Оленівці

Супутникові знімки колонії в Оленівці, до та після трагедії, демонструють, що в результаті "обстрілу", про який заявили російські загарбники, на території колонії не була пошкоджена жодна інша будівля, окрім барака, в якому утримувалися українські військовополонені. Таким чином, це також свідчить про те, що обстрілу з ракетних систем залпового вогню, як про це заявляє російська сторона, по колонії не було.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного Комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-