Український омбудсмен хоче поїхати в Оленівку - на місце воєнного злочину рф

Український омбудсмен хоче поїхати в Оленівку - на місце воєнного злочину рф

Укрінформ
Український омбудсмен Дмитро Лубінець хоче відвідати Оленівку – відвідати місце вчинення теракту російськими військовими, унаслідок якого загинули близько 40 та поранені 130 осіб.

Про це він сказав у ефірі всеукраїнського телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

«Я не просто готовий – я вимагаю, щоб мені надали можливість відвідати це місце воєнного злочину», - поінформував Лубінець.

Він уточнив, що наразі представники України не можуть туди доїхати, і вони можуть лише аналізувати те відео, яке є у їхньому розпорядженні.

«По-перше – цей барак (де утримували українських полонених – ред.), був побудований окремо, і для нас це показник того, що ця військова операція давно готувалася. Окрім того, про це кажуть і так названі ці проросійські Телеграм-канали, де ще у червні обговорювалося, що українські Збройні сили розглядають, імовірно, будуть бити по Оленівці. Такий був інформаційний вкид від них», - сказав Лубінець.

Читайте також: російські дипломати офіційно закликали стратити «азовців» - в ОП відреагували

Уповноважений ВР із прав людини вважає, що росіяни до цього готувалися – побудували окремий барак, перевели туди наших хлопців тощо.

При цьому, за попередніми даними, як поінформував Уповноважений ВРУ з прав людини, розглядається кілька варіантів щодо того, що сталося.

Зокрема, за словами Лубінця, те, як стоять обгорілі ліжка, як лежать тіла наших героїв, це може свідчити про те, що був вибух зсередини. Про це свідчить і те, що бараки, які стоять неподалік, взагалі не постраждали, і навіть скло не пошкоджено.

«Думаю, що всі військові експерти в один голос скажуть, що це у принципі неможливо, якщо б у барак влучила будь-яка ракета. Так само не постраждали якимось, напевно, дивом, російські військові, які там знаходилися. Жоден працівник цієї виправної установи теж не постраждав», - заявив омбудсмен.

Читайте також: Зеленський про Оленівку: росія довела, що є найбільшим джерелом тероризму у світі

Він уточнив, що події в Оленівці - воєнний злочин, який був ретельно підготовлений російською армією.

«І тепер ми вимагаємо від тих інституцій, від міжнародних, у першу чергу, це ООН, і так само МКЧХ, які були гарантами того, коли хлопці виходили з «Азовсталі», вони гарантували їх безпеку і повернення додому через процедуру обміну, - і ми вимагаємо, щоб вони цього дотримувалися і так само надали мені особисто можливість, щоб я туди прибув», - сказав український омбудсмен.

Лубінець також зауважив, що теракт в Оленівці міг бути вчинений, щоб приховати сліди тортур  українських військовополонених та факти неналежного використання коштів.

«Ми дійсно розглядаємо один з варіантів, чому вони це зробили: саме через те, щоб приховати, що там відбувалося, - факти тортур і неналежного тримання наших військовослужбовців», - сказав Лубінець.

Читайте також: Україна поінформувала Радбез ООН про воєнний злочин росіян в Оленівці

За його словами, також є інформація, що на наступному тижні на ті тимчасово захоплені території планувався приїзд якоїсь делегації з москви, які мали перевірити витрачання коштів.

«І знову ж таки, за нашими даними, ми цілком імовірно припускаємо, що у тому числі росіяни, які там перебували та курували всім цим процесом, могли спланувати подібний теракт, щоб приховати, у тому числі й неналежне витрачання коштів перед своїми московськими кураторами», - зазначив Лубінець.

Він додав, що звернувся і до омбудсмена рф тетяни москалькової, щоб вона розглянула можливість теж разом з ним прибути в Оленівку, щоб у їхній присутності, якщо їм немає чого приховувати, експерти-міжнародники взяли проби ґрунту та інших матеріалів, щоб проводилося абсолютно відкрите розслідування.

«Ми знаємо, що правда на нашій стороні. Тому якщо вам немає чого ховати, то, будь ласка, надайте нам таку можливість», - наголосив омбудсмен.

Він також нагадав, що офіційно звернувся щодо подій в Оленівці до ООН і МКЧХ.

«Такі листи були надіслані учора. У телефонному режимі мені повідомили, що МКЧХ надіслав запит до російської сторони, щоб їм надали дозвіл і можливість прибути на це місце. За інформацією нещодавньою, їм поки такий дозвіл не надали», - уточнив він.

Читайте також: Резніков про теракт в Оленівці: Це українська Катинь

Український омбудсмен заявив, що для України це є свідченням того, що ніхто з російської сторони не зацікавлений у прозорому розслідуванні того, що насправді там сталося.

Як повідомлялося, раніше Генеральний штаб Збройних сил України заявив, що росіяни зумисне обстріляли колонію в Оленівці, де перебували українські військовополонені.

У селищі Оленівка під Маріуполем на Донеччині розташовані дві фільтраційні тюрми загарбників. Тут утримуються колишні правоохоронці, проукраїнські активісти, «неблагонадійні» до винесення вироку або проходження фільтрації, волонтери, які евакуювали маріупольців. Також була інформація, що сюди привезли з Маріуполя полонених українських військових.

За наявною інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-