ООН і Червоний Хрест мають негайно направити місію в Оленівку - силовики та ЗСУ

ООН і Червоний Хрест мають негайно направити місію в Оленівку - силовики та ЗСУ

Заява
Укрінформ
Збройні сили України, Служба безпеки України, Головне управління розвідки Міністерства оборони і Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вимагають від ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста відреагувати на теракт росії у Оленівці на Донеччині.

Про це йдеться у їхній спільній заяві щодо масового вбивства українських військовополонених 29 липня у смт. Оленівка, яку український омбудсман оприлюднив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Вимагаємо від Організації Об'єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений російською федерацією», - наголошується в заяві.

Її автори вимагають негайно направити представників ООН, МКЧХ, українського омбудсмана та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії.

Читайте також: Українські правоохоронці розшукують причетних до теракту в Оленівці

Як нагадали підписанти заяви, в ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області пролунав вибух, унаслідок якого була знищена будівля, в якій утримувались українські військовополонені. Зазначається, що за даними росіян, загинуло більше 50 українських захисників, а кількість поранених - невідома.

«Жоден працівник колонії, бойовик «днр» чи російський військовий, що здійснювали охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав. Одразу після вибуху росія звинуватила Україну в обстрілі виправної колонії з використанням американської зброї та вбивстві українських військових», - йдеться у заяві.

Читайте також: ЗСУ помстяться за кожного загиблого та скаліченого українського воїна - Залужний

На переконання українських військових і правоохоронців, вчинений вибух є цинічним терористичним актом рф, військовою провокацією та класичною false flag operation, метою якого є приховування воєнних злочинів, дискредитація ЗСУ, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві.

При цьому наголошується, що ЗСУ завдають ударів винятково по російських військових об‘єктах: складах з паливом, озброєнням та боєприпасами, командних пунктах, обʼєктах військової інфраструктури.

Читайте також: Українських полонених в Оленівці вбили «вагнерівці» - розвідка

Зазначається, що українська армія має достатньо засобів для ідентифікації цілей, включно з системами космічної розвідки, однак Україна не здійснювала ракетних та артилерійських обстрілів Оленівки.

Також автори заяви нагадують, що формат евакуації захисників Маріуполя з території заводу «Азовсталь» передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військових у полон з подальшим обміном під гарантії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Зазначається, що цей формат був обраний та затверджений захисниками Маріуполя, що брали участь у перемовинах. Зокрема, 29 червня відбувся перший із запланованих обмінів військовополонених, у результаті якого в Україну повернулися 144 захисника, і серед них — 95 оборонців Азовсталі.

Читайте також: росіяни розмістили вибухівку у приміщенні Оленівської колонії – перехоплення СБУ

Ключовою умовою обраного формату були зобов’язання російської сторони перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров‘я українських захисників, наголосили військові й правоохоронці та констатували, що ця гарантія була цинічно порушена.

Також підкреслюється, що на спланований характер злочину проти українських військовополонених та вчинення його російською стороною вказують багато задокументованих доказів.

Зокрема, йдеться про умисне переведення бійців у нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру ушкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у вказаному місці та інші.

«Все це не залишає сумніву: вибух в Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей», - переконані автори заяви.

Читайте також: Україна закликає Офіс прокурора МКС зафіксувати звірства росіян щодо українських полонених

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генерального штабу ЗСУ, російські військові зумисно обстріляли колонію у Оленівці, де були українські військовополонені.

У Генштабі назвали заяви кремля про нібито обстріли Збройними силами України цивільної інфраструктури та населення «відвертою брехнею і провокацією».

За наявною інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-