росіяни розмістили вибухівку у приміщенні Оленівської колонії – перехоплення СБУ

росіяни розмістили вибухівку у приміщенні Оленівської колонії – перехоплення СБУ

Аудіо
Укрінформ

Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких бойовиків так званої “днр” підтверджують, що саме загарбники обстріляли колонію в окупованій Оленівці.

Про це повідомляє СБУ, передає Укрінформ.

"Таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька – усі вони будуть долучені які докази до відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба уже відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни). Наразі весь масив інформації вже досліджується слідчими СБУ", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Єрмак – про російський теракт в Оленівці: Світ має справу зі злочинцями

У спецслужбі зазначають, що навіть бойовики так званої “днр” не вірять у брехню російської пропаганди про те, що “обстріл” виправної установи в Оленівці здійснила Україна.

“Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі”, - наголошують у СБУ.

За інформацією спецслужби, перехоплені розмови підтверджують, що загарбники розмістили свої установки “Град” неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Проте жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось, і це підтверджують самі бойовики “днр”.

Читайте також: Від удару росіян в Оленівці загинули близько 40 українських полонених, поранені 130

До того, судячи з наявних у Мережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. "Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни "погасили" вибухові хвилі і “вберегли” сусідні приміщення", - заявили у СБУ.

Крім того, попередній аналіз відео засвідчує, що такі сліди від вибуху на стінах, найімовірніше, могли залишитися саме через “внутрішнє джерело” вибуху.

“Загалом є безліч доказів того, що Збройні сили України не завдавали ракетних і артилерійських ударів по району населеного пункту Оленівка. Відтак усі заяви російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією”, - наголосили у СБУ.

Читайте також: Епіфаній – про обстріл колонії в Оленівці: На росіян чекає суд в Гаазі та новий Нюрнберг

Тимчасово виконуючий обов’язки голови СБУ Василь Малюк заявив, що росії не вдасться зняти з себе відповідальність за цей кривавий злочин.

“Які б нісенітниці не вигадував ворог, аби виправдати себе, всім очевидно - саме рф винна у свідомому вбивстві українських полонених. Це підтверджують і перші наявні докази. Я певен, що згодом доказова база буде тільки доповнюватись. Слідчі СБУ вже почали розслідування цього злочину в рамках відповідного кримінального провадження”, - заявив Малюк.

Він підкреслив, що Служба безпеки зробить усе можливе, аби винні в “оленівському злочині” дістали заслужене покарання.

Читайте також: Обстріл в Оленівці: Кулеба закликає партнерів визнати рф державою-терористом

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу рф Оленівки Донецької області, унаслідок чого загинуло близько 40 та було поранено 130 осіб.

За даними Генерального штабу ЗСУ, російські військові зумисно обстріляли колонію у Оленівці, де були українські військовополонені.

У Генштабі назвали заяви кремля про нібито обстріли Збройними силами України цивільної інфраструктури та населення "відвертою брехнею і провокацією".

Читайте також: Обстріл колонії в Оленівці є цинічною провокацією військ рф – Подоляк

У селищі Оленівка під Маріуполем розташовані дві фільтраційні тюрми загарбників. Тут утримують колишніх правоохоронців, проукраїнських активістів, "неблагонадійних" до винесення вироку або проходження фільтрації, волонтерів, які евакуювали маріупольців.

Також була інформація, що сюди привезли з Маріуполя полонених українських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-