Україна закликає Офіс прокурора МКС зафіксувати звірства росіян щодо українських полонених

Україна закликає Офіс прокурора МКС зафіксувати звірства росіян щодо українських полонених

Укрінформ
Україна рішуче засуджує жорстокі воєнні злочини, вчинені військовослужбовцями рф щодо українських військовополонених, зокрема жахливі випадки катування, фізичного знущання, нелюдського поводження, умисного заподіяння тяжких страждань та серйозних тілесних ушкоджень і умисного вбиства.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, повідомляє Укрінформ.

У ній зазначається, що умисне вбивство, катування або нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань або серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю щодо українських військовополонених є серйозним порушеннями Женевської конвенції про поводження з військовополоненими і є воєнними злочинами відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду. За Римським статутом, такі дії також можуть бути кваліфіковані як злочини проти людяності.

МЗС закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду невідкладно звернути увагу на звірства російських військовослужбовців в контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених громадянами рф на території України.

«Всі порушення міжнародного права будуть належним чином зафіксовані та задокументовані і стануть основою відповідних розслідувань та переслідувань їх виконавців», - наголошує зовнішньополітичне відомство України.

Міністерство також вказує, що російська сторона зобов‘язана забезпечити гуманне поводження щодо українських військовополонених, а будь-які незаконні акти чи бездіяльність з боку держави, що тримає в полоні військовополонених, забороняються.

«Поява інформації про жорстокі воєнні злочини військовослужбовців рф щодо українських військовополонених співпала у часі зі скоєнням росією іншого воєнного злочину - обстрілу виправної установи в окупованій Оленівці, де, як вважається, утримувалися українські військовополонені», - звертає увагу МЗС.

Згідно з заявою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликає міжнародну спільноту засудити брутальне порушення міжнародного права з боку рф і негайно визнати росію державою-терористом. Він наголосив, що будь-які зволікання з цим рішенням лише заохочуватимуть росію до подальших злочинів та нелюдських дій.

МЗС України разом з іншими причетними відомствами продовжить докладати зусиль, аби притягнути російських воєнних злочинців до найсуворішої відповідальності.

Читайте також: Від удару росіян в Оленівці загинули близько 40 українських полонених, поранені 130

Як повідомлялося, в інтернеті зʼявилося відео з катуваннями російськими військовими бійця ЗСУ. Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що звернувся до Офісу генпрокурора України для перевірки факту і фіксації злочину, а також готує повідомлення до міжнародних організацій.

Крім того. за даними Генерального штабу ЗСУ, росіяни 29 липня зумисно обстріляли колонію у Оленівці, де були українські військовополонені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-