Знищення загарбниками театру в Маріуполі було свідомим – Amnesty International

Знищення загарбниками театру в Маріуполі було свідомим – Amnesty International

Розслідування
Укрінформ
Міжнародна організація Amnesty International після тривалого розслідування дійшла висновку, що військові рф у березні знали про переховування сотень людей під театром у Маріуполі та свідомо завдали удару по них, вчинивши воєнний злочин.

Про це йдеться в повідомленні на сайті організації за результатами опитування свідків, вивчення численних фото, а також наукових розрахунків, повідомляє Укрінформ.

«У новій доповіді «Діти: напад на Донецький обласний академічний драматичний театр у Маріуполі, Україна», організація задокументувала, як російські військові, вочевидь, навмисно розбомбили театр – попри те, що знали про переховування там 16 березня сотень мирних жителів, що кваліфікує удар явний воєнний злочин», - зауважується в публікації.

Читайте також: У Маріуполі загарбники анонсували новий «театральний сезон» у розбомбленому Драмтеатрі

Команда Amnesty International опитала багатьох людей, які вижили, а також зібрала численні цифрові докази, дійшовши висновку, що атаку здійснили російські літаки, «які скинули дві 500-кілограмові бомби». Вони впали близько одна від іншої й здетонували одночасно.

Крім того, була створена математична модель детонації вченим-фізиком, яка дозволила визначити потужність вибухів двох бомб.

«Багато людей було поранено і вбито під час цього безжального нападу. Очевидно, що їхня загибель стала результатом того, що російські війська навмисно обстрілювали мирних українських громадян», - зауважила генеральний секретар Amnesty International Агнеса Калламард.

Читайте також: У Маріуполі біля розбомбленого театру показують з машин російську пропаганду

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Знищення драмтеатру, у підвалах якого перебували сотні людей, стало однією із найтрагічніших сторінок історії оборони міста.

Читайте також: Понад 50 тисяч маріупольців депортували до росії та ОРДО

Маріуполь залишається сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-