Дедалі більше держав обіцяють військову підтримку України

Дедалі більше держав обіцяють військову підтримку України

Дослідження
Укрінформ
Останніми тижнями багато урядів взяли на себе нові зобов’язання щодо підтримки України, включаючи збільшення поставок важкої зброї та фінансову допомогу, проте існує велика розбіжність між заявленою та фактично наданою допомогою.

Про це йдеться у новому звіті Ukraine Support Tracker (Відстеження підтримки України), підготовленому Інститутом світової економіки, м. Кіль (ФРН), передає Укрінформ.

Серед основних постачальників допомоги — США і Німеччина. Однак, ці країни пообіцяли значно більше, ніж вони поставили, хоча в абсолютному вираженні поставки зброї США вже приблизно в десять разів більше, ніж Німеччини, випливає з дослідження. Польща та Велика Британія пообіцяли та поставили значно більше, ніж Німеччина. Канада та Норвегія дали трохи менші зобов’язання, але надали набагато більше.

Читайте також: Польські 155 мм установки змінили ситуацію в Сєвєродонецьку - радник глави МВС

«Дані свідчать, що Німеччина зробила серйозні заяви, але фактичних поставок було небагато. На відміну від багатьох інших, вона ще не відправила важке озброєння, і лише третина обіцяної військової підтримки фактично надійшла в Україну. Це допомагає зрозуміти термінові звернення української влади до уряду Німеччини», – каже директор з досліджень Кільського інституту та керівник групи, яка веде програму підтримки України Крістоф Требеш.

З середини травня також значно зріс обсяг виділеної фінансової допомоги, особливо з боку інституцій ЄС. Загалом найбільші донори пообіцяли Україні понад 30 мільярдів євро бюджетної підтримки, але фактично з лютого було виплачено лише близько 6 мільярдів євро.

Читайте також: Макрон підтвердив існування обмежень на постачання Україні літаків і танків

«Окрім зброї, фінансова допомога стає дедалі актуальнішою, оскільки в Україну насправді надходить дуже мало. Війна призводить до згортання податкових надходжень і різкого зростання фіскальних витрат, наприклад, на оплату воїнам і ремонт основних інфраструктур. Це ставить державний бюджет у стан стресу. Міжнародний валютний фонд оцінює, що Україна потребує близько 5 мільярдів євро зовнішнього фінансування на місяць, що означає суму щонайменше 15 мільярдів євро станом на червень», – сказав Требеш.

Додаткове занепокоєння, за його словами, викликає те, що допомога ЄС здебільшого надходить у формі позик, які необхідно буде повернути, що додає до великого боргового тягаря України. Для порівняння, США переважно виділили невідплатні гранти.

Читайте також: Британія надасть Україні понад 20 далекобійних самохідних гаубиць M109

Загалом у період з 10 травня по 7 червня, коли проводилося дослідження, обіцянки ЄС щодо допомоги Україні помітно наздогнали США, які, однак, все ще лідирують з великим відривом. Якщо порівнювати надану підтримку з економічним розміром самих донорів, то країни Балтії та Польща продовжують робити значно більший внесок, ніж великі європейські економіки, такі як Німеччина, Італія та Франція.

«Підтримка, мобілізована для України з боку ЄС та його держав-членів, усе ще відносно невелика, враховуючи те, що поставлено на карту в цій кризі. У відповідь на війну майже всі країни ЄС наразі мобілізували більше коштів для пріоритетів внутрішніх витрат, а не для України», – констатував Требеш. Україна, зауважив він, потребує надійної фінансової підтримки з-за кордону, враховуючи зростання вартості війни та для уникнення подальшого економічного колапсу.

Читайте також: Словаччина передала Україні вертольоти й боєприпаси для «Градів»

Загалом було досліджено допомогу з боку 38 донорів.

Як повідомляв Укрінформ, з огляду на зростання гуманітарних потреб населення України, що пов’язані з російським вторгненням, 9 червня ЄС виділив ще 205 мільйонів євро для надання гуманітарної допомоги населенню країни, що довело загальний обсяг такої допомоги з початку російської агресії до 700 мільйонів євро.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-