росія може готувати в Маріуполі спецоперацію з полоненими та хімікатами – InformNapalm

росія може готувати в Маріуполі спецоперацію з полоненими та хімікатами – InformNapalm

Укрінформ
Росія може готувати в Маріуполі спецоперацію з використанням полонених українців та, можливо, хімічних речовин.

Як передає Укрінформ, про це повідомило у Facebook міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

“14 і 15 травня інсайдерськими каналами з чотирьох різних джерел (зокрема з-поміж військовослужбовців рф, які мають фінансову зацікавленість і періодично передають дані) міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm отримало масив інформації. Сукупність цих даних дозволяє припустити, що на 16-17 травня або пізніше цієї дати в Маріуполі готується реалізація масштабних дій зс рф за участю полонених українських військовослужбовців і викрадених росіянами мирних жителів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає спільнота, глобальний задум командування зс рф "до кінця не зрозумілий", але відомі "ключові дані, які заплановані росіянами на 16-17 травня".

Читайте також: Погрожують розлучити з дітьми: депортованих з Маріуполя змушують брехати про бійців «Азова»

Зокрема, росіяни хочуть привезти до Маріуполя до двох тисяч полонених. Також до Маріуполя відправлять військовослужбовців розвідроти, "які в обов'язковому порядку отримали наказ взяти протигази, повний комплект ЗЗК та додаткові невеликі рюкзаки, вміст яких невідомий".

План також передбачає відправлення до Маріуполя шести автомобільних цистерн, вміст яких невідомий, у супроводі охорони на бронетехніці.

"Аналітики InformNapalm, ґрунтуючись на отриманих даних, припускають, що командування рф може використовувати полонених людей для створення картинки російських пропагандистських ЗМІ. Нібито захисники "Азовсталі" здалися в полон. І після цього спробувати використати вміст цистерн (можливо, хімічні речовини), щоб "викурити" справжніх захисників з їхніх позицій", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: росіяни починають міняти телевізор на Телеграм - Денисенко

Також українських полонених "можуть використовувати як живий щит для реалізації штурмової операції". Не виключаються інші варіанти розвитку подій.

У вівторок InformNapalm повідомив, що вже фіксуються перші спроби російських пропагандистів створювати фейкові інфоприводи нібито зі здаванням у полон і виходом із "білим прапором" з "Азовсталі". Один з аналітиків InformNapalm також висунув припущення, чому військово-політичне керівництво рф вирішило форсувати таку психологічну операцію саме зараз і в таких масштабах.

Вказується на те, що раніше родичі українських військовослужбовців, які тримають оборону на "Азовсталі", звернулися до всіх лідерів світу із закликом вплинути на путіна, щоб стала можливою процедура "екстракшн". Також рідні військовослужбовців звернулися до президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана та голови КНР Сі Цзіньпіню.

"Реджеп Ердоган і Сі Цзіньпінь - це ті лідери, думка яких для путіна має значення. І якщо з Туреччиною у рф періодично натягнуті відносини, то Китай росія вважає своїм головним геополітичним партнером і союзником. Тобто, путіну потрібно показати, що хоча б якісь дії у відповідь на запити цих лідерів будуть реалізовані", - наголошується в повідомленні.

Як зазначає спільнота, щоб вирішити питання "Азовсталі" росіяни "в ці дні роблять необачні останні кроки, інакше ситуація може змінитися і стати черговою перемогою України, а цього путін не може допустити".

"Тому і перевезли до Маріуполя таку кількість полонених військових і цивільних людей, яких планують представити як захисників "Азовсталі", що здалися. При реалізації цього сценарію російське керівництво очікує на отримання множинних ефектів, а головне - випередити тиск Китаю, від якого залежить режим путіна. Мовляв, "Сі збирався попросити, але вони вже самі здалися, тому питання можна вважати закритим". Водночас рф планує виграти час, щоб вирішити питання "Азовсталі", в тому числі і з використанням отруйних речовин", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, в укриттях заблокованого заводу знаходяться близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів та нестачу медиків не можуть надати належної допомоги. Територію меткомбінату постійно обстрілюють із усіх видів озброєння та намагаються штурмувати.

Україна залучає низку країн світу до процесу переговорів з росією щодо звільнення військових із комбінату "Азовсталь" у Маріуполі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-