Рідні захисників Маріуполя просять Ердогана залучити Китай для порятунку бійців

Рідні захисників Маріуполя просять Ердогана залучити Китай для порятунку бійців

Відео
Укрінформ
Родичі захисників Маріуполя закликали президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана об'єднати зусилля з китайським лідером Сі Цзіньпіном щодо організації місії порятунку бійців з «Азовсталі» через процедуру екстракції.

Про це члени сімей захисників Маріуполя заявили на брифінгу у Стамбулі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відкриваючи брифінг, українська співачка Руслана зазначила, що героїчна оборона Маріуполя триває вже 80 днів, а кожна хвилина сьогоднішньої розмови – це чиєсь життя у Маріуполі.

«Ми приїхали попросити президента Ердогана зробити ще один акт миротворчості і людяності – спробу врятувати Маріуполь… Ми вважаємо, що ніхто, крім вас, зараз Маріуполю не зможе допомогти. Ми вважаємо, що є ще один шанс і ще одна можливість. Ми вважаємо, що президент Ердоган може об’єднати зусилля, долучити, наприклад, Китай, і це буде перемогою людей, які вірять у те, що найвища мудрість політика і дипломатія здатні врятувати захисників Маріуполя», - сказала Руслана.

Дружина бійця «Азова» Наталія подякувала президентові Ердогану і турецькому народу за вже надану підтримку і допомогу Україні та українцям. Водночас вона наголосила, що члени сімей захисників Маріуполя покладають надію на президента Туреччини, оскільки кільце навколо Азовсталі стиснулося.

"Далі зволікати нема коли. Найкращий момент зараз. Ми покладаємо на вас нашу останню надію і віримо в те, що об’єднавши зусилля, Туреччина в особі Реджепа Тайїпа Ердогана і Китай в особі його лідера Сі Цзіньпіна та сам Господь Бог об’єднаються і допоможуть врятувати "Азовсталь" і людей, які там перебувають за межею життя і смерті… Їх треба врятувати вже вчора… Пане Ердогане, благаємо вас, зверніться до Сі Цзіньпіна і разом з Господом Богом зробіть це», - закликала Наталія.

Читайте також: Родичі військових з «Азовсталі» вдячні за підтримку Ердогану та чекають на рішення Цзіньпіна

Дружина прикордонника Ольга своєю чергою пояснила, чому рідні захисників Маріуполя вирішили просити по допомогу саме лідерів Туреччини і Китаю.

«Чому саме президент Ердоган і лідер Китаю Сі Цзіньпін? Тому що, на нашу думку, в світі сьогодні є лише два лідери сильних впливових країн, які здатні говорити з президентом росії путіним. Саме ці два лідери можуть об’єднати зусилля і звернутися до президента росії, який не зможе відмовити їм у діалозі», - сказала Ольга.

Мати бійця «Азова» Наталія також акцентувала, що єдиним варіантом порятунку захисників Маріуполя є процедура екстракції.

Брифінг членів сімей захисників Маріуполя у Стамбулі / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

«Вони військові, але полон для них - це не вихід. Всіх захисників Азовсталі стратять, ми це знаємо, що їх росія стратить. Тому ми звертаємося до найвпливовіших світових лідерів, щоб вони допомогли розв’язати оцей найстрашніший вузол - Азовсталь, - який є зараз, і вивезли наших військових у третю країну, де вони зможуть перебувати до кінця воєнних дій в Україні», - сказала вона.

Читайте також: Переговори про порятунок людей з Маріуполя й «Азовсталі» тривають - Президент

Жінка додала, що її син на Азовсталі захищає Україну і своїх побратимів, які вже не можуть воювати, і «він дає їм надію на порятунок».

Відповідаючи на запитання журналістів щодо плану їхнього перебування у Туреччині, дружина прикордонника Ольга зауважила, що у них «єдиний план – розповісти про наш варіант (порятунку захисників Маріуполя. – ред.) і єдина мрія – поговорити з президентом Ердоганом».

Руслана своєю чергою додала, що їхня поїздка до Туреччини розрахована на кілька днів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше родичі захисників Маріуполя звернулися до лідера Китаю Сі Цзіньпіна з проханням допомогти врятувати бійців, витягнувши їх із оточеного російськими військовими меткомбінату «Азовсталь» через процедуру екстракції.

Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян за правилами обміну військовополонених.

За словами віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати Азовсталь наразі неможливо. Захисники Азовсталі здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру екстракції.

Читайте також: росіяни не припиняють спроб зайти або заблокувати вихід із бункерів «Азовсталі»

7 травня Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з Азовсталі евакуйовано.

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, люди помирають у муках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-