Денісова: рф мілітаризує дітей на тимчасово захоплених територіях Донбасу

Денісова: рф мілітаризує дітей на тимчасово захоплених територіях Донбасу

Укрінформ
Країна-загарбник рф здійснює мілітаризацію дітей на тимчасово захоплених територіях Донецької та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова поінформувала у Фейсбуці.

«У місті Старобільську заплановано відкриття найбільшого на тимчасово окупованій території Луганщини козачого кадетського корпусу на 400 місць. Таке рішення було ухвалене наприкінці березня у Луганську під час розширеного засідання щодо підтримки та розвитку козачого компонента у системі освіти «лнр»,- написала український омбудсман.

Читайте також: З Маріуполя загарбники примусово вивезли у рф 13 дітей-сиріт

Окрім того, як уточнила Денісова, кадетські корпуси та класи загарбницька влада планує відкривати у Сєвєродонецьку та Лисичанську.

«Станом на кінець 2021 року, на тимчасово окупованій території Луганської області функціонувало 62 кадетських класи, в яких навчалися понад 1 200 дітей, та два кадетських корпуси, в яких навчалося 417 дітей», - поінформувала вона.

Читайте також: російські загарбники вбили в Україні 205 дітей

За інформацією уповноваженого ВР з прав людини, серед випускників кадетських корпусів вже є загиблі.

«Зокрема, на початку квітня 2022 року під час виконання «бойових завдань» окупантів загинув Андрій Дегтяренко, випускник Республіканського козачого кадетського корпусу імені маршала авіації Олександра Єфімова (м. Луганськ), випускник 2017 року», - уточнила вона.

Читайте також: В «л\днр» на війну з Україною мобілізують з 16 років, вже є загиблі підлітки

Денісова зазначила, що, пропагуючи вступ до армії цивільного населення, включаючи дітей, з тимчасово захоплених територій, рф грубо порушує закони та звичаї війни, передбачені Женевською конвенцією 1949 року про захист цивільного населення під час війни та Факультативним протоколом до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дітей в Україні», - уточнила український омбудсман.

Читайте також: Підлітків російської юнармії в Криму мобілізують на війну проти України

Як повідомлялося, 17 квітня Денісова заявила, що на тимчасово захопленій території Донецької та Луганської областей діячів культури примусово відправляють на війну з Україною, не забезпечуючи їх мінімальної військової підготовки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-