В «л\днр» на війну з Україною мобілізують з 16 років, вже є загиблі підлітки

В «л\днр» на війну з Україною мобілізують з 16 років, вже є загиблі підлітки

Укрінформ
Серед мобілізованих окупаційною владою "л/днр" неповнолітніх, які брали участь у так званих «патріотичних клубах», є загиблі.

Про це у Фейсбуці повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

"Окупаційна влада "л/днр" проводить мобілізацію дітей, які брали участь у так званих «патріотичних клубах», до лав незаконних збройних формувань. За інформацією, отриманою від партнерських правозахисних організацій, які працюють в ОРДЛО, окупанти мобілізують навіть неповнолітніх учасників цих клубів, починаючи з 16 років. Серед підлітків вже є загиблі, зокрема Іван Шифман, учасник так званого військово-патріотичного спортивного клубу «Наследники победы» Територіального штабу м. Комсомольське ГО «Військово-патріотичного руху "Молода гвардія-Юнармія", - повідомила Денісова.

Читайте також: В ОРДЛО зірвали план примусової мобілізації - Міноборони

Омбудсмен зауважила, що пропаганда та проведення військових навчань щодо дітей проводиться ОРДЛО вже не один рік. З 2017 року самопроголошені республіки навчають «випускників», готових брати до рук зброю.

Пропагуючи вступ до армії цивільного населення, включаючи дітей тимчасово окупованих територій, наголосила Денісова, РФ грубо порушує закони та звичаї війни, передбачені Женевською конвенцією 1949 року про захист цивільного населення під час війни та Факультативним протоколом до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Читайте також: Ґвалтування жінок військами рф на Київщині було масовим, за допомогою звертаються десятки людей

У резолюції Ради безпеки ООН № 2427 (2018) наголошується, що до дітей, які були завербовані на порушення застосовного міжнародного права збройними силами та збройними групами та у скоєнні злочинів під час збройних конфліктів, необхідно ставитися як до жертв порушень міжнародного права, і наполегливо закликає держави-члени дотримуватись застосованих зобов’язань згідно з Конвенцією про права дитини.

"Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дітей в Україні", - написала Денісова.

Читайте також: Війська рф хочуть закрити Маріуполь для виїзду та провести фільтрацію 100% чоловіків

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу уповноваженої Верховної Ради з прав людини, із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні уже загинули 200 дітей і більше 360 дітей отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-