Ґвалтування жінок військами рф на Київщині було масовим, за допомогою звертаються десятки людей

Ґвалтування жінок військами рф на Київщині було масовим, за допомогою звертаються десятки людей

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що є всі підстави говорити, що випадки зґвалтувань на захоплених військами рф територіях мали масовий характер

Про це вона повідомила під час пресконференції у четвер, 14 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

“Я розповідала про 25 жінок, яких утримували у підвалі в Бучі з 14 до 24 років. Зараз дев’ять вагітні”, - сказала Денісова.

Вона розповіла, що жінки, які зазнали сексуального насильства від ворожих солдатів, після отримання допомоги роз’їжджаються і дізнаються про вагітність уже за кордоном, де отримують прихисток як біженці.

Читайте також: До росії примусово вивезли понад 150 тисяч українських дітей

“Ми знаємо один випадок у Польщі, де уже заборонені маніпуляції. Там це питання (аборт — ред.) вирішують правозахисні організації. Дуже важко жінці думати про те, що вона буде народжувати дитину від агресора, який так з нею вчинив”, - говорить Омбудсмен.

За її словами, більшість зґвалтованих жінок не хочуть про це розповідати, тому наразі відома лише частина таких злочинів. І, хоча точну кількість зґвалтувань, які сталися на даний час, назвати не можливо, Денісова стверджує, що є підстави говорити, що ці злочини є масовими.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини розповіла, що частина історій надходить від постраждалих жінок, а про частину відомо від психологів, до яких телефонують жертви насильства.

Читайте також: рф примусово паспортизує українців, вивезених з тимчасово захоплених територій

"За минулий день 53 людини зателефонували у наш центр психологам, щоб отримати таку допомогу", - сказала посадовець і додала, що коли наші громадяни оговтаються після трагедій, вони зможуть надати свідчення уже "спеціальним органам, які створені, щоб зафіксувати не лише факт, але і саму особу, відносно якої було вчинено злочин”.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що близько 25 дівчат і жінок, віком від 14 до 24 років, були систематично зґвалтовані російськими солдатами під час окупації в підвалі одного будинку в Бучі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-