До росії примусово вивезли понад 150 тисяч українських дітей

До росії примусово вивезли понад 150 тисяч українських дітей

Оновлено
Укрінформ
російські загарбники примусово вивезли з України понад 150 тисяч дітей.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у Телеграмі.

“За даними російських змі, вже вивезено до рф понад 150 тисяч українських дітей”, - ідеться у дописі.

За словами Денісової, “рашистські "визволителі" продовжують вчиняти геноцид українських дітей".

Читайте також: Депортованих загарбниками українських дітей хочуть примусово русифікувати - Кремінь

"Із інформаційних джерел країни-агресора стало відомо, що у раді федерації росії пропонують запровадити системну роботу із навчання російської мови маленьких українців, яких було вивезено з Донецької та Луганської областей на територію рф”, - зазначила уповноважена.

“Дітей, які розмовляють і розуміють українську мову, змушуватимуть вивчати мову агресора для асиміляції та навчання у російських школах. Влада країни-окупанта планує знищити сутність та мову маленьких українців, стерти їхню пам’ять та всі зв’язки із Україною”, - заявила омбудсман.

Як наголосила Денісова, “такі дії є порушенням статті 29 Конвенції ООН про права дитини, в якій передбачено, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження”.

Читайте також: Дії рф у Маріуполі підпадають під визначення «геноцид» - Денісова

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення рф в Україну та експертну місію, створену державами ОБСЄ відповідно до московського механізму, врахувати ці факти порушень росією прав дітей-українців.

Також стало відомо, що росія в порушення міжнародного гуманітарного права займається організованим на державному рівні викраденням українських дітей.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що російські загарбники, в порушення міжнародного права, продовжують вдаватися до неприпустимих дій – незаконного та насильницького переміщення громадян України, зокрема, дітей, у тому числі дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, батьки яких загинули внаслідок військової агресії Росії, через державний кордон нашої держави на територію Росії.

«Кричущою є загроза незаконного усиновлення українських дітей російськими громадянами без дотримання всіх необхідних процедур, визначених законодавством України», - зазначили у МЗС.

Читайте також: Поліція розповіла, як подати заяву про зниклих безвісти, викрадених або полонених

У цьому контексті українські дипломати висловили особливу стурбованість інформацією про намір міносвіти рф підписати з російськими окупаційними адміністраціями у Донецькій та Луганській областях – так званих «л/днр» - «угоди», які б дозволили передавати незаконно депортованих з території України дітей-сиріт в російські сім’ї.

«Спроби Кремля надати своїм злочинним діям на території України «законних» підстав є цинічним нехтуванням засадничими правилами і звичаями ведення війни та загальновизнаними правами людини. Фактично Росія в порушення міжнародного гуманітарного права та елементарних стандартів людяності займається організованим на державному рівні викраденням дітей і руйнуванням майбутнього української нації», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: Мешканці Херсонщини у соцмережах повідомляють про викрадення рідних

У МЗС додали, що такі дії російських окупантів можуть кваліфікуватися як кіднепінг (викрадення) та вимагають рішучої реакції міжнародної спільноти насамперед відповідних міжнародних організацій.

"Міністерство закордонних справ України звертається до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ЮНІСЕФ, Управління Верховного комісара ООН з прав людини, Спеціальних представників Генерального секретаря ООН з питань дітей у збройних конфліктів та з питань насильства щодо дітей вжити невідкладних заходів задля повернення українських дітей на територію нашої держави», - закликали українські дипломати.

Як повідомлялося, міністерство освіти російської федерації готує законопроєкт, який дозволить передавати викрадених на території українського Донбасу дітей-сиріт в російські сім’ї.

Фото: Людмила Денісова, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-