Депортованих загарбниками українських дітей хочуть примусово русифікувати - Кремінь

Депортованих загарбниками українських дітей хочуть примусово русифікувати - Кремінь

Укрінформ
Депортованих російськими загарбниками українських дітей, багато з яких стали сиротами через геноцид нашого народу, хочуть примусово русифікувати.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці, коментуючи заяви представників російської влади, які скаржаться, що “звільнені” українські діти, не знають мови “асвабадітєлєй”, передає Укрінформ.

“Росіяни самі визнають факт того, що українські діти не володіють російською мовою. У зв'язку з чим путінська влада йде на новий злочин, який має всі ознаки лінгвоциду: цілеспрямовані дискримінаційні дії по відношенню до носіїв української мови. Наших дітей хочуть запроторити до “мовних шкіл”, насправді - до СІЗО та колоній для неповнолітніх зі своїм “контингентом”. Там їм насаджуватимуть чужу для них мову, тюремну субкультуру, а каратимуть кримінальною відповідальністю за найменше порушення режиму чи вигаданий проступок”, - зазначив Кремінь.

Він також зауважив, що з інформації, яку поширюють у соцмережах російські та сепаратистські сміттєсайти, відомо, що на окупованих українських територіях для школярів також планують організувати “школи” інтенсивного вивчення історії та мови окупанта.

“Неможливо уявити, що це будуть за “школи”, і який досвід там набудуть діти. Треба зробити все можливе, щоб визволити наших дітей з російського полону і рабства. Політика лінгвоциду українських дітей, депортації та тюремні перспективи - міна уповільненої дії для цивілізованого світу, спрямована на очевидні спроби знищення майбутнього української нації”, - сказав Кремінь.

Він закликав міжнародні правозахисні організації відреагувати на злочинні дії країни-агресора та вкотре наголосив на важливості прийняття рішення про призупинення членства росії в ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова закликала міжнародні інституції втрутитись у ситуацію із незаконного вивезення з України дітей та подальшого протиправного усиновлення в росії. За інформацією з різних джерел, наголосила вона, до рф примусово вивезено вже понад 121 тисячу дітей. Це як діти-сироти, так і ті, які мають батьків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-