НАТО надасть Україні зброю для захисту від нового наступу російської армії – Столтенберг

НАТО надасть Україні зброю для захисту від нового наступу російської армії – Столтенберг

Оновлено
Укрінформ
НАТО надасть Україні обладнання та зброю, що дозволить ефективно стримувати наступ російських сил вторгнення.

Про це на пресконференції перед дводенним засіданням Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, що розпочинається завтра у Брюсселі, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Союзники по НАТО перебувають у тісному контакті з Україною. Ми матимемо зустріч з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, який візьме участь у зустрічі міністрів НАТО. Він розповість про потреби українців для посилення своїх військ та для забезпечення їх здатності продовжувати спротив російським силам вторгнення. Діалог України з союзниками та з НАТО дуже важливий, ми надамо так багато підтримки, скільки зможемо. Ми будемо доставляти саме ті спроможності, яких потребує Україна», - заявив керівник Альянсу.

Він зауважив, що це питання обговорюватиметься на рівні міністрів НАТО. Йдеться про продовження постачання Україні як летального, так і нелетального озброєння. При цьому Столтенберг утримався від конкретизації щодо видів та типів озброєння, яке отримає Україна зараз.

Читайте також: НАТО розгляне додаткові форми допомоги Україні – постпред США

«Я б був дуже обережним у тому, що стосується конкретних систем озброєння. З оперативної точки зору, найбільш важливим є, щоб союзники надали потрібну підтримку. Для цього не обов’язково анонсувати кожну систему озброєння, яку союзники будуть передавати Україні», - сказав генсек НАТО.

Він зауважив, що це ж стосується сучасних протиповітряних систем, які Україні надають союзники по НАТО і за допомогою яких українські військовослужбовці змогли збивати сучасні російські бойові літаки, гелікоптери та дрони.

За його словами, наразі союзники по НАТО розглядають можливість постачання різних систем військового обладнання, але незмінно нарощують обсяги підтримки на адресу України. Це стосується не лише зброї, а й пального, боєприпасів, різного роду захисного обладнання, медичного постачання.

Читайте також: НАТО може швидко прийняти Фінляндію та Швецію, щодо України консенсусу немає - Столтенберг

«Тож йдеться про постачання передових систем озброєння, але також про логістику та постачання необхідних матеріалів, щоб українці змогли витримати цю наступальну операцію росії – ред.), перед якою постануть вже за кілька тижнів», - додав Столтенберг.

24 лютого росія розпочала війну проти України, російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Союзники по НАТО надають Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку у реалізації права країни на самооборону проти російської агресії, але не планують надсилати війська або літаки, для "уникнення прямого зіткнення між НАТО і росією".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-