НАТО може швидко прийняти Фінляндію та Швецію, щодо України консенсусу немає - Столтенберг

НАТО може швидко прийняти Фінляндію та Швецію, щодо України консенсусу немає - Столтенберг

Укрінформ
Якщо Фінляндія та Швеція виявлять бажання приєднатися до НАТО, союзники по Альянсу швидко підтримають це прагнення, водночас щодо членства України консенсусу немає.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це залежить від Фінляндії та Швеції, чи хочуть вони приєднатися до НАТО, і НАТО буде поважати будь-яке їх рішення, - приєднуватися або ні... Я мав тісні контакти з політичними лідерами Швеції та Фінляндії протягом минулих місяців та тижнів. Моє послання – що їм це вирішувати. Але, якщо вони вирішать приєднатися, я думаю, всі 30 членів Альянсу привітають їх. І ми знайдемо відповідь на (безпекові) занепокоєння, що вони можуть відчувати в період між поданням заявки та завершенням останнього процесу ратифікації», - сказав керівник Альянсу.

Він нагадав, що обидві країни є дуже близьким партнерами НАТО, з якими постійно проводяться спільні навчання та тренування.

Після вторгнення Росії в Україну Альянс активував механізми навіть більшого залучення обох партнерів до процесів планування, до зустрічей та інших подій в рамках НАТО. Але при цьому обидві країни все ще не є членами Альянсу, тож на них поки не поширюються гарантії безпеки, якими користуються повноправні члени. Це стосується й інших партнерів, включно з Україною.

«Всі союзники у 2008 році (під час саміту в Бухаресті – ред.) погодилися надавати підтримку для України. Але вони не мали консенсусу щодо надання членства. Я думаю, що зараз, після вторгнення в Україну, ми маємо провести обговорення в НАТО, як надати підтримку та допомогти всім країнам, які опинилися у ситуації, що є схожою на ситуацію з Україною, - тим країнам, що не є членами ЄС, але прагнуть приєднатися до НАТО та до ЄС», - сказав Столтенберг.

За його словами, із ситуації з Україною НАТО винесло урок: допомогу партнерам краще надавати раніше, ніж пізніше.

Читайте також: НАТО розгляне додаткові форми допомоги Україні – постпред США

«Тож ми на зустрічі міністрів надішлемо потужний сигнал. Про те, що Україні потрібно надавати підтримку просто зараз. Другий сигнал – поглянути, що ми можемо зробити більше для таких країн, як Грузія, Боснія і Герцеговина або інші», - додав генсек.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну та розпочала війну, проводячи масовані обстріли та бомбардування мирних міст і селищ, руйнуючи цивільну інфраструктуру та житлові райони. На тимчасово окупованих територіях Київської області та в інших регіонах України російські загарбники влаштували терор та мародерство, масовано вбивали та катували мирних жителів.

Читайте також: НАТО надасть Україні зброю для захисту від нового наступу російської армії – Столтенберг

Союзники по НАТО продовжують надавати Україні суттєву фінансову, гуманітарну та військову підтримку в реалізації права країни на самооборону проти російської агресії. Водночас союзники по Альянсу поки не мають консенсусу щодо надання Україні можливості приєднатися до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-