Резніков про відмову РФ продовжити мандат ОБСЄ на кордоні з Україною: Це зухвала демонстрація

Резніков про відмову РФ продовжити мандат ОБСЄ на кордоні з Україною: Це зухвала демонстрація

Укрінформ
Відмова Росії продовжити мандат моніторингової місії ОБСЄ на кордоні з Україною є зухвалою демонстрацією світу байдужості РФ до Мінських домовленостей.

Про це сказав міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, передає кореспондент Укрінформу.

"Я це тлумачу як по суті відмову Російської Федерації від Мінських угод, Мінських домовленостей. Тому що умова про те, що там буде саме моніторингова місія СММ ОБСЄ передбачена Мінськими домовленостями... Це зухвала демонстрація (Росії - ред.) всьому міжнародному суспільству, що "а нам все одно про які домовленості ви ведете мову, нам все одно що є Організація з безпеки та співробітництва в Європі"", - сказав Резніков.

Читайте також: Резніков закликав посилити санкції проти РФ за чергові злочини проти кримських татар

Він додав, що абсолютно ймовірний варіант додаткового постачання зброї бойовикам через неконтрольовану Україною ділянку кордону з Російською Федерацією.

Також Резніков зауважив, що серед заходів для уникнення ескалації на сході необхідно зміцнювати українську армію, розвивати флот, повітряні війська, протиракетну оборону.

Як повідомлялося, 2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Російська Федерація виголосила ухвалене президентом РФ рішення не підтримувати чинний у рамках ОБСЄ широкий консенсус щодо продовження мандата місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон «Гуково» і «Донецьк» після 30 вересня 2021 року.

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі зауважила, що реалізація цього наміру є продовженням дій РФ, спрямованих на свідомий саботаж імплементації Мінських домовленостей, зокрема параграфа 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, який передбачає забезпечення постійного моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ державного кордону між Україною та Росією.

Читайте також: Росія відмовилася продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною - учасники ТКГ виступили з заявою

Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» діє з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу. Вона здійснює моніторинг ситуації та пересувань через кордон на цих двох російських пунктах пропуску та готує відповідні звіти. Наразі місія складається з 22 міжнародних спостерігачів.

Україна та країни-партнери неодноразово закликали до розширення мандата цієї спостережної місії на всі ділянки кордону, які прилягають до окупованих територій Донецької та Луганської областей, але таке розширення блокує Росія. При цьому російська сторона забороняє спостерігачів ОБСЄ використовувати будь-які інструменти спостереження, включаючи біноклі та безпілотники.

Читайте також: Штати розчаровані рішенням РФ не поновлювати мандат ОБСЄ на кордоні з Україною

22 липня 2021 року Постійна рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі продовжила лише на два місяці мандат спостережної місії у пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк».

Фото: hromadske

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-