Штати розчаровані рішенням РФ не поновлювати мандат ОБСЄ на кордоні з Україною

Штати розчаровані рішенням РФ не поновлювати мандат ОБСЄ на кордоні з Україною

Укрінформ
У Посольстві США в Україні висловили розчарування рішенням Росії заблокувати поновлення мандата місії ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" в Ростовській області на ділянці кордону з окупованими районами України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні посольства у Твіттері.

"Ми глибоко цінуємо роботу посла Варга та відданість працівників Місії прикордонного спостереження ОБСЄ в Україні, які працювали в дуже складних умовах. Ми дуже розчаровані сьогоднішнім рішенням Росії заблокувати поновлення мандата Місії - ключового заходу щодо зміцнення довіри", - заявили американські дипломати.

Читайте також: Росія відмовилася продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною - учасники ТКГ виступили з заявою

Як повідомляв Укрінформ, спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" виконує свою діяльність з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу. Вона здійснює моніторинг ситуації та пересувань через кордон на цих двох офіційних російських пунктах пропуску та повідомляти про це у своїх звітах. Наразі Місія складається з 22 міжнародних спостерігачів.

Україна та країни-партнери неодноразово закликали до розширення мандата цієї спостережної місії на всі ділянки кордону, які прилягають до окупованих територій Донецької та Луганської областей. Утім, таке розширення блокує Росія. При цьому російська сторона забороняє спостерігачів ОБСЄ використовувати будь-які інструменти спостереження, включаючи біноклі та безпілотники.

Читайте також: Євросоюз вказав на важливість відкриття баз Місії ОБСЄ біля кордону з Росією

22 липня 2021 року Постійна рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі знову продовжила лише на два місяці мандат спостережної місії у пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк".

За даними ЗМІ, Росія 2 вересня відмовилася продовжити після 30 вересня мандат місії спостерігачів ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-