США в ОБСЄ: Невідомо, що перевозять російські

США в ОБСЄ: Невідомо, що перевозять російські "гумконвої"

Укрінформ
Вміст вантажівок у складі російських так званих "гуманітарних конвоїв" залишається невідомим.

Про це заявив політичний радник Місії США при ОБСЄ Грегорі Макріс на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер, 14 листопада, у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“7 листопада СММ спостерігала черговий російський конвой, позначений як такий, що перевозить "гуманітарну допомогу", який заходив у суверенну Україну. Вміст транспортних засобів цього конвою залишається невідомим, оскільки Росія продовжує обмежувати сферу діяльності Спостережної місії на кордоні. І, якщо я не помиляюся, сьогодні якраз з’явився черговий звіт СММ про проходження російського конвою на схід України", - заявив він.

Читайте також: США в ОБСЄ: Відповідальність за прогрес на Донбасі зараз повністю на Росії

Як відомо, раніше 31 жовтня у Місії США при ОБСЄ також заявляли, що існують сумніви щодо "гуманітарної" природи конвоїв, які Росія відправляє на окупований Донбас, адже існує взаємозв’язок між їх прибуттям та зростанням кількості обстрілів з боку керованих Росією збройних формувань.

Росія з серпня 2014 року незаконно відправляє на Донбас колони вантажівок, які називає "гуманітарним конвоєм".

Читайте також: Євросоюз від початку конфлікту надав Донбасу гумдопомоги на понад 400 млн євро

У четвер, 14 листопада, на непідконтрольну уряду України територію Донбасу зайшов черговий незаконний російський конвой у складі 14 авто, з яких лише два мали напис "Гуманітарна допомога від РФ".

Офіційний Київ заявляє, що російський "гумконвой" потрапляє на територію України з порушенням усіх процедур, оскільки його не перевіряють належним чином ні українські прикордонники і митники, ні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. МЗС України неодноразово вимагало від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом так званої "гуманітарної допомоги".

СММ ОБСЄ повідомляла, що спостерігачі Місії зафіксували 24 жовтня 8 вантажівок з конвою, який в той день прийшов на Донбас, на території об’єкта російських збройних формувань у Луганську.

Читайте також: ЄС про російські "гумконвої": Люди страждають від розпочатого Росією конфлікту

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ 14 листопада делегація Євросоюзу  також заявила про зростаюче занепокоєння значним збільшенням частоти так званих російських "гуманітарних конвоїв" на Донбас, що відбувається з порушенням суверенітету та територіальної цілісності України, а також основних міжнародних гуманітарних принципів.

Крім того, в ЄС заявили, що "люди в регіоні страждають від конфлікту, який є наслідком актів агресії проти України з боку РФ та збройних формувань, які вона підтримує". Також немає "жодних доказів того, що гуманітарна допомога, яку за твердженням Росії вона постачає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-