Не помітили агресію РФ і писали про заборону говорити російською

Не помітили агресію РФ і писали про заборону говорити російською

Укрінформ
Маніпуляції проросійських медіа за тиждень 13-19 вересня

«Страна» не змогла згадати жодної спроби Росії захопити Україну й переконувала, що США не визнають агресію РФ. Сайти «групи Медведчука» та інші ресурси поширили фейк про «тренування крайніх націоналістів» американськими спецслужбами, який запустили російські державні ЗМІ. Майже у всіх проросійських медіа розповідали про американське управління судами в Україні.

Як в український інфопростір потрапляють російські наративи – VoxCheck аналізує в рамках спільного проєкту з Центром стратегічних комунікацій.

ФЕЙК: «Немає російської агресії проти України»

За 8 років російської анексії Криму та окупації Донбасу «Страна» так і не помітила російської агресії проти України. Коментуючи інтерв’ю Зеленського CNN, Леся Медведєва у відеоблозі говорить: «Зеленський не розказав про хоча б одну спробу з боку Російської Федерації захопити Україну за останні 8 років. Ну так, щоб всю Україну. Ну, чи за всі 30 років незалежності нашої країни. Ну, чи за 100…».

Крім цього, «Страна» переконує, ніби й на Заході Росію агресором не вважають. У публікації йдеться про виступ держсекретаря США Ентоні Блінкена на слуханнях у Конгресі. Конгресмен-республіканець запитав у держсекретаря, чи будуть Штати підтримувати Україну у випадку агресії з боку Росії.

«І в питанні конгресмена-республіканця, і у відповіді держсекретаря містилася сентенція, яка повністю розбиває весь стрижень пропаганди нинішньої (і попередньої) української влади. Конгресмен запитав, що буде «в разі агресії», а Блінкен відповів – «у разі агресії» допоможемо. Все це означає, що і той, і інший вважають: на даний момент агресії Росії проти України немає. І це, незважаючи на те, що навіть в українське законодавство внесений термін «країна-агресор», – пише «Страна».

Насправді Ентоні Блінкен заявляв про «непохитну підтримку Сполученими Штатами» територіальної цілісності України перед обличчям «триваючої агресії Росії на Донбасі й у Криму». Але не дивно, що «Страна» відмовляється бачити російську агресію: у своїх публікаціях видання регулярно звинувачує у загостреннях на Донбасі Україну. І пише, що це «вигідно» для української влади.

ФЕЙК: Американці контролюють українські суди – і всю Україну загалом

13 вересня Рада суддів України не змогла обрати трьох членів Етичної Ради – органу, що має контролювати доброчесність членів Вищої ради правосуддя (ВРП). ВРП – це незалежний орган суддівського врядування, який може притягати суддів до відповідальності та займатися очищенням суддівської системи. У «Центрі протидії корупції» дії Ради суддів вважають умисним блокуванням реформи.

В Етичній раді, яку не змогли обрати, має бути шість членів: трьох обирає Рада суддів України, ще трьох – міжнародні організації. І саме їхня участь у процесі – привід для маніпуляцій проросійських ЗМІ про «зовнішнє управління» Україною.

Джерело – Klymenko Time
Джерело – Klymenko Time

«Загалом вчепилися «західні друзі» за наші суди мертвою хваткою. Зеленському навіть довелося вчора екстрено збирати в ОП зустріч суддів із послами країн G7 та ЄС, – пишуть у телеграм-каналі Klymenko Time. Ключові вимоги Заходу з посилення зовнішнього управління (зокрема, по судах) українська влада продовжує виконувати», – допис у телеграм-каналі «Страни».

Джерело – Klymenko Time
Джерело – Klymenko Time

Але Захід звинувачують далеко не тільки в цьому. Проросійські медіа розповідають про американський контроль над «Нафтогазом». Напередодні незалежні члени наглядової ради подали у відставку через відсутність порозуміння з правлінням компанії, тому тема знову актуалізувалася. Проте про «іноземний контроль» над українськими підприємствами постійно заявляють проросійські політики.

Насправді ж іноземці-члени наглядових рад не займаються операційним управлінням держкомпаніями. Вони слідкують, щоб менеджмент, який керує держпідприємствами, працював в інтересах головного акціонера – держави, а не на користь олігархів чи політиків. Членів наглядових рад наймає уряд і в разі незадовільної якості роботи – може їх звільнити. У наглядових радах працюють не лише іноземці. Але люди з менш корумпованих країн не мають власних інтересів в Україні та зв’язків із зацікавленими особами, тому й можуть забезпечити неупереджений нагляд за діяльністю підприємств.

Джерело – сайт «112 Україна»
Джерело – сайт «112 Україна»

У шоу «Український формат» на «Першому незалежному» Захід звинуватили ще й у тому, що за їхнім наказом здали Крим та зруйнували 78 банків. І куди без вічних російських міфів: в ефірі «Нашого» ведучий Макс Назаров натякав, що і Євромайдан організували США.

фЕЙК: «Забороняють говорити російською»

На сайті «Страни» з’явилася публікація з маніпулятивним заголовком «Відпрацювали по Навальному і забороняли говорити російською. Що прийняла РНБО в цю п'ятницю».

Насправді Рада національної безпеки та оборони не приймала жодних рішень, які стосуються використання російської мови, як могло здатися із заголовку. Під час брифінгу секретар Ради Данілов відповів журналісту, який поставив запитання російською: «Я напружуюся, коли чую російську. Так уже склалося». І попросив уточнити запитання. Цю заяву Данілова проросійські ЗМІ показали як утиски російської мови.

У телеграм-каналі видання Klymenko Time (медіа, яке контролює Олександр Клименко, ексміністр доходів і зборів України та друг «сім'ї Януковичів») поширили новину, що Секретаріат мовного омбудсмена обійшовся Україні у майже 17,7 млн грн. «За утримання відомства, яке займається розколом суспільства і дискримінацією за мовною ознакою, платники податків заплатили майже 17,7 млн гривень».

Очільник Секретаріату Тарас Кремінь – одна з улюблених фігур проросійських медіа. Вони розповідають про насильницьку українізацію та пропаганду з боку офіційного Києва, і мовний омбудсмен – нібито цьому підтвердження. «Вести» писали, що він «доносить на російськомовних педагогів».

В ефірі телеканалу «Наш» ведуча Ольга Веремій передала черговий фейк російської пропаганди про мовну політику в Україні. Ніби під час Кримської платформи президент Угорщини Янош Адер засудив мовний закон. Але насправді – Адер не згадував його взагалі.

МАНІПУЛЯЦІЯ: «Український та російський народи не відчувають потреби відділятися»

Це частина пропагандистського міфу про те, що українська влада нібито штучно розпалює ворожнечу між «братніми народами». Росія заперечує збройну агресію в Криму та на Донбасі, тож їй потрібно якось виправдовувати реакцію України на ці події. Так з’явився міф про те, що Київ пропагує ненависть до всього російського.

«Самі народи потреби відокремлюватися одне від одного не бачать і не відчувають, що доведено сферою, яку українська влада регулювати не може. Поки! Це соціальні мережі», – йдеться у відеоблозі «Страни». Аргумент, утім, наводять вкрай непереконливий. Українці начебто не хочуть відокремлюватися від росіян, бо пишуть запити в YouTube та Google російською. Як це можна пов’язати, «Страна» не пояснює. Зате регулярно видає шквал критики у бік «націоналістів», які «міряють патріотизм» тим, якою мовою говорить людина.

«Вести» не так ретельно відпрацьовували наратив, а просто поширили заяву прессекретаря Путіна про те, що українці та росіяни «лишаються родичами». І цитату Медведчука про те, що режим Зеленського «ніколи не розділить народи». Це ж продублювали на сайтах закритих каналів 112 та Zik.

ФЕЙК: «Спецслужби США спонсорували та тренували українських націоналістів»

Проросійські сайти, зокрема закритих каналів «групи Медведчука», поширювали новину про те, що американські спецслужби десятиліттями спонсорували й тренували українську опозицію, зокрема «крайніх націоналістів». Про це нібито заявив американський режисер Олівер Стоун. При цьому вони посилалися на офіційне видання Федеральних зборів РФ «Парламентська газета».

За версією режисера, США намагалися встановити «проамериканський та антиросійський політичний режим». Цікавий збіг: така сама версія – у прокремлівських ЗМІ. А сам Стоун скандально відомий тим, що знімав фільми про Україну з Путіним та Медведчуком у головних ролях. І окремо – компліментарний фільм «Інтерв’ю з Путіним».

У «Нерозказаній історії України» Стоуна події 2013-2014 років показані за російською методичкою: Крим там не анексували, а він «возз’єднався» з Росією, а на Донбасі – «громадянська війна». Путін у фільмі – миротворець, про роль РФ в анексії Криму та окупації Донбасу – не йдеться взагалі. А Медведчук – єдина людина, яка може врятувати Україну. Оприлюднили фільм перед парламентськими виборами 2019 року. А в інтерв’ю з Путіним Стоун просив російського президента хрестити його дочку та обіцяв зробити її православною.

Джерело – російська «Парламентська газета»
Джерело – російська «Парламентська газета»

До речі, цього тижня у проросійських ЗМІ особливо активно писали про всіх, ким залякує російська пропаганда: націоналістів, фашистів та «бандерівців»

Скриншот – сайт «Вести», який, як і сайти «групи Медведчука»,  поширює всі заяви партії «ОПЗЖ» та її членів
Скриншот – сайт «Вести», який, як і сайти «групи Медведчука», поширює всі заяви партії «ОПЗЖ» та її членів

НАША МЕТОДОЛОГІЯ

Аналітики VoxCheck щодня моніторять сайти й соціальні мережі українських проросійських медіа та визначають головні новини чи теми за тиждень, яким виділили найбільше ефірного часу чи уваги в стрічці новин. Ми визначаємо ключові наративи за тиждень, що минає, та аналізуємо їхнє походження.

VoxCheck шукає фейки й маніпуляції та спростовує їх. В основі перевірки – методика «натисни та перевір». Кожен може перевірити нашу аргументацію й джерела. Перевірка може базуватися тільки на відкритих даних з відповідними посиланнями. Статтю з фактчеком можна публікувати тільки за умови, що її підписали два члени редакційної колегії.

Мирослава Маркова, аналітикиня VoxCheck
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-