Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків

Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків

Укрінформ
Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування «Cult Food» Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків.

Про це Євген Клопотенко повідомив у інтерв’ю Укрінформу.

«Уже закінчив над роботу над новим меню для садочків. Ми зі шкільного прибрали деякі спеції (наприклад, хмелі-сунелі) та зменшили кількість продуктів, що використовуються. Малим треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Але меню на 95% лишилося таким, як у школах. Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам», - зазначив Клопотенко.

У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. В ньому зроблено акцент на корисну та смачну їжу, враховані наші національні вподобання. Рецепти затверджені МОН і МОЗ, розміщені на сайтах міністерств та платформі CutFood. Оновлене меню в понад чотирьох тисячах шкіл впроваджується з 1 вересня, а з 1 січня у всіх навчальних закладах мають запровадити оновлені норми для харчування (наразі діють нормативні документи 1956 року). За новими нормами харчування з раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів.

Як зазначає Клопотенко, повне впровадження і результати реформи українці відчують через 2,5 – 3 роки. За цей час система харчування має перезапустися, а далі експерт розпочне роботу в інших сферах.

«Зараз ще реформую ПТУ, де вчаться кухарі, бо слід повністю завершити оновлення в закладах освіти. А далі планую змінити меню в лікарнях, тюрмах і СІЗО, в армії. Хоча в ЗСУ вже була реформа, там у цілому все о’кей (ну, може не все, але на нормальному рівні). Якщо ми нормально запустимо шкільну реформу, то все інше – взагалі не проблема. В мене все є – і ресурс, і люди, просто треба час», - додав Клопотенко.

Як повідомляв Укрінформ, наступного року на реформу шкільного харчування буде виділено 1,5 млрд грн. в рамках субвенції «Спроможна школа для кращих результатів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-