5 способів економити тепло і світло

5 способів економити тепло і світло

Інфографіка
Укрінформ

Щоб заощадити гроші на комуналці, замініть лампи й розетки на розумні та дружіть із сусідами по будинку.

ДОЄДНАТИ ТА ПІД’ЄДНАТИ

Почніть з найпростішого: по максимуму використовуйте природне освітлення – тримайте чистими вікна, адже пил здатен затримувати до 50% світла, звільняйте зону перед вікнами від зайвого та облаштуйте якнайближче до вікна робочу зону.

Встановіть багатотарифний лічильник та переведіть максимум споживання електроенергії на нічний час.

РОЗУМНІ ЛАМПИ

Сьогодні виробники пропонують іти далі й замінити звичайні LED-лампи на розумні. Інтелектуальні LED-лампи – це тренд у світі розумних речей. Це лампи, які додатково оснащені сенсорами та модулями, що перетворюють їх уже на розумні світильники – регулювання інтенсивності світла в залежності від добового часу або індивідуальних особливостей приміщення; налаштування автоматичного вмикання та вимикання; програмування режиму сну тощо. 

Логічним продовженням після заміни ламп має стати заміна звичайних розеток ще одним приладом категорії «розумний дім» – smart-розетками або smart-подовжувачами. Відомо, що вимкнені з розетки або переведені в сплячий режим електроприлади, залишаючись під’єднаними до електромережі, не припиняють живитись енергією. Так зване фантомне навантаження здатне з’їдати до 15% електроенергії. Інтелектуальний гаджет, здатний приводити техніку в робочий стан та виводити з нього на відстані. Всі ці прилади працюють через Wi-Fi або GSM (мобільний зв’язок) і управляються через застосунки.

РАДІАТОРАМ – РОЗПОДІЛЬНИКИ

Розподільники витрат тепла – це саме ті штуки, що дозволяють самотужки трохи зменшити платежі за опалення, встановивши їх на радіатори. В багатоповерхових будинках з вертикальною розводкою таке можливо зробити. Але треба дотримуватись двох обов’язкових умов. Перша – в будинку вже має бути загальнобудинковий теплолічильник. Друга – розподілюючі прилади мають з’явитися не менш як на 50% опалювальних радіаторів. Встановлений на батарею компактний прилад вимірює температуру самої батареї та повітря в кімнаті, а датчики обраховують реальну витрачену кількість енергії (тепло, яке «віддала» конкретна батарея). Всі дані зберігаються у нього в пам’яті. На основі показників розподільників та загальнобудинкового лічильника і вираховується сума за комірне.

ЯКЩО КОТЕЛ, ТО КОНДЕНСАЦІЙНИЙ

Модернізацію в приватному будинку можна почати з найпростішого – з заміни звичайного котла на конденсаційний. Конденсаційний котел допомагає зекономити до 15% газу. Ще однією перевагою його є те, що працює цей агрегат навіть при низькому тиску палива в мережі, вміє автоматично змінювати потужність і має збільшений рівень шумоізоляції. А ще, як і всі прилади категорії «розумного дому», керується за допомогою звичайного смартфона.

ДРУЖИМО З СУСІДАМИ ЗАРАДИ ТЕПЛА Й ГРОШЕЙ

Мешканцям багатоквартирних будинків економити на теплопостачанні досить складно – всі ж приєднані до єдиної системи. Але зекономити на платіжках за тепло в багатоквартирному домі можна:

1. Обладнавши вхідні групи доводчиками.

2. Встановивши сучасні вікна у квартирах і в місцях загального користування.

3. Промивши труби опалювальної системи (якщо немає можливості їх замінити на нові).

4. Встановивши балансуючі клапани для розподілу тепла по всіх стояках.

5. Утепливши труби у підвалах та на технічних поверхах.

6. Облаштувавши ІТП конденсаційними котлами з системою погодного регулювання.

7. Встановивши індивідуальні розподільні прилади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-