На етногастрофестивалі на Вінниччині влаштували «батл» мамалиги й баношу

На етногастрофестивалі на Вінниччині влаштували «батл» мамалиги й баношу

Фото
Укрінформ
На Вінниччині 3 жовтня у Студенянській територіальній громаді Тульчинського району на Етно FoodFest «Мамалига VS Банош» влаштували «батл» двох традиційних страв із кукурудзи.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила керівниця проєкту Етно FoodFest «Мамалига VS Банош» Надія Гандзій.

«На фестивалі зібралися громади Тульчинського району і гості з Молдови, для яких мамалига - також традиційна страва. Господині наварили мамалиги майже за десятком рецептів, а для порівняння пригощають ще й західноукраїнським баношем, її більш розкрученим «родичем». Він у нас на фестивалі як буксир, який допомагає нам популяризувати одну із місцевих гастрономічних родзинок. Адже мамалига, всупереч стереотипам, - це не лише кулінарний здобуток наших сусідів, а й традиційна страва подільських козаків. Пригощаємо обома кашами, а люди обирають, що їм смакує більше», - сказала Гандзій.

На етногастрофестивалі на Вінниччині влаштували «батл» мамалиги і баноша / Фото: Організатори фестивалю

За її словами, фестиваль задумувався як промоція культурної спадщини Поділля, зокрема, гастрономічних особливостей краю. Його проводять у селі, розташованому на кордоні з Молдовою, в «ареалі поширення» мамалиги.

«Мамалига, на відміну від баношу, готується не на вершках, а на воді. Вона начебто більш демократична, але до неї додають безліч «присмачок», - шкварки з підчеревини і м'ясну піджарку, бринзу, вершкове масло і свіжий сир, а в деяких селах готують мамалигу на раковій юшці і подають з вареними раками. Наші господині постаралися, є з чого вибрати. А оскільки зготувати величезний казан каші справа непросто, залучили до неї і чоловіків», - розповіла керівниця проєкту.

Читайте також: У Житомирі відроджують технологію випікання лемківського медяника

Гандзій повідомила, що під час фесту проводяться майстер-класи з приготування мамалиги та баношу. Гості фестивалю також зможуть побачити виступи українських та молдовських етноколективів, побувати у містечку майстрів і на ярмарку. Проводяться й конкурси та розваги і майстер-класи для дітей.

Цьогоріч Етно FoodFest «Мамалига VS Банош» проводиться уперше як пілотний проєкт. Надалі ж його планують зробити щорічним і подаватимуть на конкурс Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-