У Житомирі відроджують технологію випікання лемківського медяника

У Житомирі відроджують технологію випікання лемківського медяника

Укрінформ
Лемківський медяник – обрядове печиво, що було поширене на Лемківщини в ХVI-ХХ ст. До його складу входять 12-15 спецій, серед яких є перець, кардамон, імбир та кориця.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла заслужена артистка України, майстер народної творчості Валентина Тепла.

«Лемківський медяник – це обрядове печиво, яке випікали до свят. Ми прагнемо відродити цю давню рецептуру і зберегти лемківські традиції. Для медяника потрібне житнє борошно грубого помелу та пшеничне. У процесі його створення уважності вимагає кожен етап: приготування вершково-карамельної маси, заміс тіста, виготовлення у пряничній дошці та випікання», - зазначила майстер народної творчості.

За її словами, для лемківського медяника використовується тісто заварного замісу, а змащують його бортним медом. Медяник може зберігатися тривалий час, від чого стає смачнішим.

Форми для лемківського медяника виготовляють на замовлення. Тепла каже, що має їх близько 20 у вигляді  яйця,  сонця, риби, пташки, трипільської жінки тощо.

Читайте також: «Українське золото»: як на Київщині вирощують креветку

Лемківщина – історико-етнографічний регіон, розташований у Західних Карпатах між річками Попрадом і Данайцем на заході та Сяном, Цирохою і Ужем на сході.

Фото: Суспільне. Житомир

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-