Українці стали вдвічі частіше натрапляти на шахраїв в інтернеті

Українці стали вдвічі частіше натрапляти на шахраїв в інтернеті

Опитування
Укрінформ
Кіберзлочинці  найчастіше атакують користувачів через популярні месенджери, а електронна пошта під час онлайн-шопінгу майже не користується популярністю.

Про це повідомляє у своєму пресрелізі про нещодавнє опитування онлайн-сервіс OLX, передає Укрінформ.

Найбільше потерпають від онлайн-шахраїв мешканці Київської, Дніпропетровської та Харківської областей. Про це свідчать результати опитування 55 тисяч покупців та продавців у серпні.

За останні пів року 45% з опитаних українців стикалися зі спробами онлайн-шахрайства. Минулого року цей показник був удвічі менший — 22%.  Найчастіше з початку 2021 атакують жителів великих міст — ⅔ випадків.

Як зазначається у пресрелізі, понад половина шахрайських випадків (54%) це продаж неіснуючих товарів з передоплатою. На другому місці (28%) — фішингова атака, коли у месенджерах користувачам надсилали шкідливе посилання на підробну платіжну форму. На третьому місці (11%) — шахрайства з надсиланням фейкових скриншотів/квитанцій про сплату товару. Схема з підставним кур’єром, коли приїжджає таксист і шахрай-покупець переконує швидко віддати йому товар, обіцяючи зарахування коштів на рахунок продавця, — вже не така популярна, однак і з нею зіткнулися 7% користувачів.

Після фішингових атак шахраїв у 2021 під час онлайн-шопінгу 14% жертв втратили свої кошти. У переважній більшості випадків — 83% — сторонні посилання на шкідливі сайти надходили у месенджери. Ще 6% жертв отримали фішингове посилання через SMS, а от через пошту шахраї практично не атакують українців — таких спроб зафіксовано лише 2%.

Читайте також: Купити і носити: як не помилитися при купівлі одягу через інтернет

У порівнянні з минулорічним опитуванням у 2020 році, то знизилася частка українців, які звернуться до поліції та Служби підтримки ресурсу у випадку шахрайства. В онлайн-сервісі додали, що найкращий захист від шахраїв — це уважність користувачів та  знання базових правил безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-