Уряд посилив вимоги до безпечності дитячих іграшок

Уряд посилив вимоги до безпечності дитячих іграшок

Укрінформ
Кабінет міністрів України на своєму засіданні сьогодні, 31 березня 2021 року, ухвалив постанову «Про внесення змін до Технічного регламенту безпечності іграшок», якою знизив граничні межі хрому та алюмінію у складі іграшок та у матеріалах з яких зроблено іграшки, а також обмежив граничні значення формальдегіду в іграшках. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як йдеться у пояснювальній записці до постанови, документ належить до сфери технічного регулювання, стандартів, оцінки відповідності, які охоплюються положенням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та належать до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства Євросоюзу.

Зауважується, що згідно угоди по асоціацію України і ЄС постановою уряду від 28.02.2018 року затверджено технічний регламент безпечності іграшок, розроблений на основі директиви Європарламенту та Європейської Ради про безпеку іграшок. Внесення змін до Технічного регламенту зумовлено необхідністю приведення його у відповідність до вимог закону, а також Директиви 2009\48\ЄС до якої були внесені зміни, спрямовані на встановлення вищого рівня безпеки іграшок, зокрема тих, що містять у своєму складі токсичні хімічні речовини і можуть становити небезпеку для дітей.

Тож зважаючи на наукові дані та рекомендації експертної групи з безпеки іграшок ЄС та її підгрупи «Хімічні речовини» виникла необхідність знизити вміст алюмінію та хрому. Крім того з метою уникнення алергічного контактного дерматиту у дітей виникла необхідність встановити межі для формальдегіду в різних матеріалах та іграшках.

Читайте також: Споживацькі права можна захистити за допомогою чат-боту

Зазначається, що реалізація акту дасть змогу досягнути поставлених цілей державного регулювання шляхом зниження меж граничних значень токсичних хімічних речовин у складі іграшок та матеріалах іграшок. А також обмеження граничних значень формальдегіду, що міститься в іграшках та є небезпечною для здоров'я дітей.

Очікується, що постанова допоможе підвищити рівень захисту споживачів, дітей від небезпечної продукції, зокрема, іграшок, які можуть становити загрозу їх життю та здоров'ю. Критеріями ефективності реалізації акту є: наявність на ринку іграшок, які містять у своєму складі менші обсяги небезпечних хімічних речовин; безпека навколишнього середовища, а також задоволення інтересів виробників, імпортерів та розповсюджувачів іграшок; краще розуміння бізнесу відповідних норм і практик ЄС і, як результат – підвищення можливості захисту своїх економічних інтересів на ринку України та ЄС; зменшення виявлення на ринку продукції, яка є небезпечною; покращення доступу українських виробників на міжнародні ринки і стимулювання експорту; також отримання вітчизняними виробниками, що виготовляють безпечні іграшки, переваг за рахунок підвищення їх конкурентоздатності.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-