Кожен крок НАТО на підтримку України допоможе стримувати Росію - глава МЗС Чехії

Кожен крок НАТО на підтримку України допоможе стримувати Росію - глава МЗС Чехії

Укрінформ
НАТО має послати сигнал, що воно стримуватиме «російський імперіалізм», і кожна допомога Україні сприятиме йому в цьому.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив у середу міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, передає Укрінформ.

«НАТО - це оборонний альянс. Ми не хочемо нічого в цьому змінювати. З іншого боку, якщо ми хочемо захистити Європу, ми досить відверті у визнанні того, що загрожує європейській обороні. Це, в моїх очах, російський імперіалізм. Я закликаю інші держави мати спільну стратегію стримування Росії, і, безумовно, кожен крок, який допоможе Україні, також сприятиме досягненню цієї мети ", - підкреслив Ліпавський.

Міністри закордонних справ 32 країн-членів НАТО зберуться у столиці Чехії Празі в четвер і п'ятницю, щоб досягти домовленості, зокрема, щодо того, щоб в майбутньому створити стабільну основу для довгострокової підтримки України. Альянс має на меті перебрати від Вашингтона координацію військової допомоги для Києва, щоб забезпечити безперервний потік зброї в Україну від будь-якого втручання Дональда Трампа, якщо він повернеться до Білого дому.

Ліпавський заявив, що Чехія підтримує ідею передачі відповідальності за організацію допомоги Україні від так званої Ramstein Group, яка включає 56 країн, до НАТО.

«Ми дуже відкриті до того, щоб використовувати НАТО як платформу і створити, наприклад, певний апарат, який би допоміг цьому... і це буде дуже сильним сигналом для Путіна, що його імперські амбіції не будуть безконтрольними», - сказав він.

Ліпавський додав, що він не боїться, що це наблизить Альянс до конфлікту з Росією - адже саме Росія є причиною ескалації ситуації. Він також не боїться, що країни, які входять до Ramstein Group, переглянуть свою підтримку.

Читайте також: Столтенберг: Для України завдання ударів по території РФ - самооборона, на яку вона має право

«Я впевнений, що все буде зроблено таким чином, щоб ми нікого не втратили на цьому шляху. І я думаю, що є багато країн, які не є членами НАТО, і вони розуміють стратегічну цінність підтримки України", - зауважив чеський міністр.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висунув ідею надати Києву €100 мільярдів ($108,16 мільярда) протягом наступних п'яти років, і міністри мають обговорити цю думку, додав Ліпавський.

Він наголосив, що не очікує суттєвих зрушень у напрямку надання Україні більш конкретного запрошення до вступу в НАТО, і сказав, що важливіше зосередитися на нагальних потребах країни.

Читайте також: Чехія відкликала свого посла з Росії

«Я думаю, що всі відчувають, що спочатку ми повинні зробити практичні кроки для України, щоб Україна могла вижити, а потім ми можемо вести більш політичну дискусію про членство», - підсумував Ліпавський.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримає першу партію артилерійських снарядів, закуплених у межах чеської ініціативи, найближчими днями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-