Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Візит Ентоні Блінкена в Україну: Америка та партнери мають план, як забезпечити Україні свободу, рівність і безпеку

Візит Ентоні Блінкена в Україну: Америка та партнери мають план, як забезпечити Україні свободу, рівність і безпеку

Укрінформ
Позиції України й США погоджені, попереду важливі події

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен відвідав Київ. Багато уваги, багато повідомлень, багато публічних появ і заяв, адже такі візити завжди важливі.

Не менш важливим є і контекст, ті рамки і фон, на якому відбувався візит. Це був перший візит високої посадової особи США до України після того, як Конгрес схвалив, а президент Сполучених Штатів Америки Байден підписав пакет, який містить допомогу Україні на суму понад 60 млрд доларів.

Друга складова у цьому контексті – це ситуація на фронтах. Як відомо, через тривалу затримку з наданням американської допомоги забезпечення Збройних Сил України зазнало певних проблем, і цим скористався ворог. Ситуація, особливо біля Харкова, викликає особливу стурбованість. І також візит був важливим, щоб оцінити рівень загрози, виділити пріоритети, щоб виправити ситуацію на фронті та забезпечити все необхідне для ЗСУ. Звісно, в центрі уваги була необхідність прискорення постачання зброї і боєприпасів, це найвищий пріоритет зараз, і цьому була приділена відповідна увага.

Саме для цієї складової – ситуації на фронті – важливим було, що напередодні візиту Блінкена відбулася відеотелеконференція представників України і США. Єрмак, Умєров і Сирський, з одного боку, і з американського боку – Салліван, міністр оборони і начальник штабів провели консультації, під час яких і уточнювалось те, що мало бути обговорено в ході візиту Блінкена.

Важливо також, що цей візит відбувався напередодні візиту Путіна до Китаю, хоча публічно про це не говорилося, але відомо, хто і як підтримує Росію в її агресивній війні.

Важливо, що візит Блінкена відбувся за місяць до проведення до Глобального саміту миру. А буквально за декілька днів до цього саміту має відбутися саміт Великої сімки в Італії, а через два місяці у Вашингтоні – саміт НАТО. Ці великі події також потребували окремої уваги і окремого обговорення в ході візиту.

Важливим є й те, що Україна і Сполучені Штати продовжують працювати над двосторонньою угодою про співробітництво у сфері безпеки, також про це йшлося.

І нарешті те, що не привертало широкої уваги, але, як на мій погляд, є дуже важливим: після підписання президентом США пакету, який включає допомогу Україні, пройшло три тижні. Як відомо, Конгрес зажадав отримати від держдепу і міністерства оборони Сполучених Штатів Америки план довгострокової підтримки України, і на це було відведено 60 днів, отже частина цього строку вже пройшла. Тому візит Блінкена важливий і для того, щоб спрямувати роботу по виробленню такого плану для Конгресу США у потрібне русло і надати їй поштовх.

Зустріч Дмитра Кулеби та Ентоні Блінкена у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ
Зустріч Дмитра Кулеби та Ентоні Блінкена у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Звісно, контакти такого високого рівня завжди важливі, і вони є частиною політичного процесу, процесу відносин між Україною та нашим головним стратегічним партнером. Це був повноцінний дводенний офіційний візит, були зустрічі Блінкена з Президентом, з прем’єр-міністром, міністром закордонних справ України. Були також публічні заяви, публічний виступ держсекретаря США в Київській політехніці, була зустріч з неурядовими організаціями, цього разу з представниками антикорупційних організацій. Крім того, Блінкен встиг відвідати виробництво українських дронів. Отже, програма була змістовною і насиченою, контекст цієї події був важливим і відповідальним.

Кілька слів про те, що було в центрі уваги під час переговорів. Безумовно, передусім це пакет допомоги. Це рішення, як сказав Президент Зеленський, було довгоочікуваним і дуже важливим для нас, тепер головна задача прискорити надання цієї допомоги, доправити її в Україну якомога швидше. Серед пріоритетів засоби протиповітряної оборони, зокрема Президент Зеленський, прямо сказав, що зараз нам вкрай потрібні дві системи “Петріот” для захисту Харкова та Харківщини, де обстріли продовжуються щодня. Обстановка на фронті настільки серйозна, що Зеленський скасував свій візит до Іспанії і всі міжнародні заходи, натомість провів засідання Ставки у Харкові.

Другий елемент – безпекова угода. Підписано вже низку таких угод, але головним і пріоритетним партнером для нас залишаються Сполучені Штати Америки. І ми всі наочно побачили важливість цього партнерства, коли пакет допомоги затримувався, і допомога від Сполучених Штатів не надходила протягом певного часу. Зміст цієї угоди відомий, і про це також говорилося під час переговорів. Забезпечити потреби України, посилити спроможності, зробити все можливе для того, щоб у разі повторних проявів агресії Україна була спроможна захистити себе і в консультаціях з ключовими партнерами, в координації дій з ними відбити таку загрозу. Президент Зеленський зазначив, що ми активно працюємо над фіналізацією підготовки угоди про безпекові гарантії, і ми продовжуємо розраховувати на можливості Сполучених Штатів як найсильнішого нашого партнера. Розраховуємо на підписання угоди невдовзі, – заявив Президент Зеленський.

Обговорювалася також і співпраця з НАТО. До саміту НАТО у Вашингтоні залишається два місяці, за цей час треба ще багато зробити, і тому трансатлантичне партнерство було однієї з тем переговорів. Конструктивна взаємодія для України необхідна для того, щоб вийти на цей саміт з конкретним баченням, як діяти далі, щоб забезпечити безпеку нашої держави на найближчий період.

Наближається Саміт миру, він буде в Швейцарії 15-16 червня, і Президент Зеленський знову наголосив, що це світовий майданчик, який є важливим для забезпечення стійкого і справедливого миру для України. Не було підтверджено, що президент Байден там буде, але скоріше за все планується, що після зустрічі Великої сімки в Італії буде продовжено перебування Байдена в Європі, і він відвідає саміт миру. Власне кажучи, там же, в Швейцарії, може відбутися і двостороння зустріч президентів України і Сполучених Штатів Америки.

Велике місце займала економічна складова, і не тільки тому, що була зустріч з прем’єр-міністром України, але також тому, що у складі делегації Блінкена була Пенні Пріцкер, яка є спецпредставником США з питань відновлення України. Заморожені активи Росії і їх використання – це важливе питання, воно також обговорювалося, і ми почули, що Сполучені Штати Америки мають намір під час наступної зустрічі Великої сімки в Італії погодити з партнерами по Сімці, як діяти далі. Очевидним є розуміння, що відновлення України має фінансуватися агресором, який зруйнував нашу економіку, який продовжує винищувати українську інфраструктуру.

Прем’єр-міністр України наголосив на потребі посилити протиповітряну оборону, зокрема захист енергетичних об’єктів, енергетика зараз є вкрай важливою.

Окремо серед економічних питань слід виділити підтримку українського військово-промислового комплексу. Виглядає так, що Сполучені Штати Америки поставили це питання серед стратегічних цілей розвитку партнерства з Україною і надання допомоги Україні. Зокрема, як заявив Блінкен, в США створена Deal Team, тобто спеціальна команда з підготовки контрактів з представниками українського оборонно-промислового комплексу. В цю команду входять представники державного департаменту, міністерства оборони і міністерства торгівлі Сполучених Штатів Америки, американські посадовці, які мають спростити американському бізнесу шлях до контактів і розвитку співпраці з українськими партнерами.

Також очікується, що будуть продовжені інвестиції в український оборонно-промисловий комплекс. У цьому ж контексті слід розглядати і заяву Блінкена про те, що буде виділено новий пакет допомоги для України обсягом в 2 млрд дол. Ці додаткові, як заявив Блінкен, 2 мільярди іноземного військового фінансування будуть спрямовані в Україну через новий спеціально створений, перший в своєму роді фонд оборонного підприємництва. Ця допомога буде складатися з трьох компонентів: надання зброї, інвестиції у військово-промисловий комплекс України, кошти для закупівлі продукції воєнного призначення в третіх країнах.

Це важлива складова, і як ми бачимо з обговорення безпекової угоди і стратегічного підходу Сполучених Штатів до відносин з Україною, створення власних спроможностей України є ключовим елементом доведення українських спроможностей до захисту, до виробництва озброєнь, до забезпечення своєї незалежності власними силами.

Не менш вагомою була і публічна складова візиту Блінкена. Крім виступу в Політехніці, він з міністром Кулебою відвідав піцерію «Veterano Pizza», а також у київському барі встиг взяти участь у виступі і заграв на гітарі.

У публічній промові перед студентами і викладачами Блінкен продемонстрував ще раз, що вся політична лінія Сполучених Штатів відносно України будується в одному ключі – допомогти Україні перемогти і зробити Україну самодостатньою. Символічним було те, що місцем для публічної промови був обраний всесвітньо відомий Київський політех, Національна політехніка, ще й імені Сікорського. Символічно, що Блінкен звертався до молоді, до студентів, до тих, хто буде працювати в нашій оборонній галузі, посиленій за рахунок співпраці зі Сполученими Штатами Америки.

І важливим був публічний сигнал солідарності та підтримки України. Блінкен про це заявив так: “Я привіз вам повідомлення, що ви не самі, Сполучені Штати були поряд з вами з самого першого дня, і ми будемо з вами до того, коли безпека, суверенітет, можливість вибирати свій власний шлях в України будуть гарантовані”.

Слід відзначити, що державний секретар США також знайшов слова і публічно визнав, що затримка з допомогою призвела до ускладнення ситуації на фронті. “Тепер, після того як пакет затверджено, після затримки, ми знову тут, щоб продемонструвати, що Америка буде виконувати своє зобов’язання і зараз, і пізніше”, – сказав він. Це дуже важливий меседж, який матиме свою дію і в наступні роки, не тільки в 2024 році.

Головне також, що сформульовано мету допомоги з боку Сполучених Штатів – зробити Україну самодостатньою, спроможною міцно стояти на власних ногах у військовому плані, економічному та демократичному сенсі, щоб американська допомога перейшла на більш стійкий, інший вже рівень. Блінкен наголосив, що український народ прагне того ж самого, народ України не хоче бути змушеним покладатися на інших, щоб гарантувати власну безпеку і своє процвітання, треба робити це самим.

Підсумовуючи цей візит, можна зробити такі висновки.

Зустрічі Блінкена в Києві з керівництвом України дали можливість узгодити позиції перед важливими зустрічами міжнародних лідерів – саміт Сімки, Глобальний саміт миру, саміт НАТО.

Готується саміт президентів України та Сполучених Штатів Америки, можливо вже в Швейцарії під час Глобального саміту миру.

Допомога необхідна вже зараз. Зброя, обладнання, боєприпаси мають надходити якомога швидше, щоб запобігти агресивним планам проти України, проти решти Європи, проти євроатлантичної спільноти, як про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Угода про співробітництво в сфері безпеки, робота над нею завершується, основні елементи були розкриті під час візиту, є сподівання, що ближчими тижнями угода буде підписана.

Стратегія допомоги Сполучених Штатів Україні продовжує опрацьовуватися. Нам важливо, що цей пакет допомоги не стане останнім, що допомога буде продовжуватися, і це входить в стратегію Сполучених Штатів Америки.

Окреслені шляхи взаємодії з НАТО, обговорено, що ми можемо встигнути і що треба зробити до саміту НАТО у Вашингтоні.

Окрема увага була приділена розвитку українського військово-промислового комплексу, зокрема було створена спеціальний цільовий фонд і урядова група сприяння бізнесу США для співпраці з українським ВПК.

Використання заморожених активів: робота ведеться, буде продовжена під час саміту Великої сімки.

Публічно нічого не говорилося про взаємодію Росії з Китаєм, йшлося лише про санкції. Але це також важливе питання, і воно напевно було обговорено під час візиту.

Важливими були публічні сигнали про солідарність, а також звернення до української молоді, до всіх українців.

Черговий сигнал про необхідність долати корупцію. Блінкен у публічному виступі в Київській політехніці заявив, що корупція має бути викорінена, інакше Україна залишиться схожою на Росію. На це вже наступного дня під час пресконференції відповів міністр закордонних справ Кулеба. Він сказав таке: “Якби Україна справді була корумпованою, як її сприймають, то міжнародні партнери не надавали б нашій країні допомогу і не розпочинали би процес вступу до ЄС, а Сполучені Штати Америки не довіряли б українцям”. З цим можна частково погодитися, але нам треба думати про краще, нам треба говорити не те, що ми не найгірші, а про те, що ми повинні стати кращими і в цьому напрямку та подолати корупцію, особливо зараз, коли йде війна.

І головний підсумковий висновок: перемога і самодостатність. Україна має перемогти, Україна має стати самодостатньою, це ми зробимо з допомогою Сполучених Штатів Америки та наших партнерів.

Слава Україні!

Ігор Долгов, український дипломат

Повну відеоверсію цього блог-проєкту дивіться на каналі Ukrinform TV

Читайте та дивіться й інші випуски проєкту «Блог Ігоря Долгова»:

●  Китайська грамота: форма і зміст європейського турне Сі Цзіньпіна

●  Колективний Захід і глобальний Китай: війна в Україні та баланс відносин

Перемога України: якою буде стратегія США

США у суботу вирішать долю України: Конгрес голосуватиме за військову допомогу

Балто-Чорноморський регіон: безпека, співробітництво, формати, проєкти

Ювілей НАТО: Вік мудрості і час відповідальних рішень про власну роль у світі та роль України в НАТО

● Держава-терорист та міжнародний тероризм: грані стрімко зникають

● Європейський Союз: випробування на зрілість

● НАТО після двох років війни: розширення і приведення у повну бойову готовність Кремля

● Велика війна в Україні й ядерний шантаж РФ: небезпечна стратегія Кремля

● Два роки Великої війни: чому партнери не стали союзниками

● Від Вільнюса до Вашингтона: Україна, НАТО, безпека

● Мюнхенська безпекова конференція: Мир через діалог

● Чи залишиться Європа з Україною без підтримки США

● Стривожена Європа готується до війни

● Рамштайн: від Контактної групи з питань оборони України до “коаліції коаліцій”

● Формула миру: вища математика геополітики. Перший Глобальний саміт миру замість Третьої світової

● БРІКС: Що по той бік «стіни» та з якої цегли її складено

● Державний тероризм. Шлях злочинця

● Що показав досвід нейтралітету Фінляндії і Швеції

● Геополітичний вимір Євросоюзу: Як змінюється ЄС і як на це впливає Україна

● Глобальний Південь: що це таке, як з цим жити і куди рухатися далі

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-