Брюссель засуджує кібератаки Росії проти країн та партій Євросоюзу

Брюссель засуджує кібератаки Росії проти країн та партій Євросоюзу

Заява
Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель від імені 27 країн-членів виступив із заявою, в якій засудив шкідливі дії Росії у кіберпросторі, спрямовані проти кількох країн ЄС та європейських партій напередодні виборів до Європарламенту.

Як повідомляє Укрінформ, текст заяви оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Європейський Союз та його країни-члени разом із міжнародними партнерами рішуче засуджують шкідливу кібернетичну кампанію, здійснену структурою Advanced Persistent Threat Actor 28 (APT28), що знаходиться під контролем Росії, проти Німеччини та Чехії», - йдеться у заяві.

Як зазначив високий представник ЄС, Німеччина публічно поширила власну оцінку щодо дій APT28, які були спрямовані на злам електронної пошти керівництва Німецької соціал-демократичної партії. Також Чеська Республіка оголосила, що її інституції стали ціллю цієї шкідливої кібернетичної кампанії. Державні інституції, агентства та установи в кількох країнах-членах, включаючи Польщу, Литву, Словаччину та Швецію, зазнали атаки з боку цієї ж структури раніше. У 2020 році ЄС застосував санкції проти осіб та установ, відповідальних за атаку APT28 проти парламенту Німеччини у 2015 році, додав він.

Читайте також: Бербок - про кібератаки РФ: Це не залишиться без наслідків

«Шкідлива кіберкампанія демонструє продовження тенденції безвідповідальної поведінки Росії у кіберпросторі, спрямованої на демократичні інституції, урядові установи та критичну інфраструктуру по усьому ЄС та за його межами», - йдеться у документі.

У заяві констатується, що нехтуючи міжнародною безпекою й стабільністю, Росія неодноразово використовувала APT28 для проведення зловмисних кібератак дій проти ЄС, його країн-членів та міжнародних партнерів, особливо проти України.

«ЄС не буде терпіти таку зловмисну поведінку, зокрема, дії, що спрямовані на пошкодження нашої критичної інфраструктури, на ослаблення єдності нашого суспільства та вплив на демократичні процесі з огляду на вибори цього року в ЄС та у більш ніж 60 країнах по усьому світу. ЄС та його країни-члени будуть продовжувати співпрацювати з нашими міжнародними партнерами для розвитку відкритого, вільного, стабільного та безпечного кібернетичного простору», - йдеться у заяві високого представника ЄС.

В документі наголошується, що ЄС рішуче налаштований скористатися всім спектром заходів для того, щоб запобігати, стримувати та відповідати на російську зловмисну поведінку у кіберпросторі.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, 2 травня, Північноатлантична рада рішуче засудила гібридні дії Росії проти країн-союзниць та висловила готовність НАТО відповідати на такі дії індивідуально й колективно. При цьому союзники по Альянсу наголосили, що такі ворожі дії Росії у кіберпросторі не зможуть перешкодити наданню подальшої військової допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-