Першочерговим завданням саміту ЄС буде військова допомога для України - Мішель

Першочерговим завданням саміту ЄС буде військова допомога для України - Мішель

Лист
Укрінформ
Одним з головних питань наступної Європейської ради, яка відбудеться наприкінці поточного тижня, буде продовження військової допомоги для України, зміцнення безпеки й оборони ЄС та нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у листі-запрошенні президента Європейської ради Шарля Мішеля до європейських лідерів з пропозицією взяти участь у цій зустрічі. Повний текст документа оприлюднений на сайті Європейської ради.

«На третьому році російської агресивної війни проти України ми постаємо перед вирішальним моментом. Невідкладність, інтенсивність та непохитна рішучість є імперативом. Нашим першочерговим завданням є надання військової допомоги для України, а також, на основі нещодавніх ініціатив Чехії, швидке замовлення та доставка боєприпасів в Україну. Ця Європейська рада надасть можливість зміцнити та прискорити ці зусилля. На додаток, ми маємо сфокусувати увагу на ефективній імплементації та посиленні наших санкцій, а також на зусиллях з використання прибутків від заблокованих (російських - ред.) активів», - написав Мішель.

Він зауважив, що прийшов час для зміни парадигми у ставленні європейців до безпеки й оборони. Протягом десятиліть Європа недостатньо інвестувала у цю сферу, і тому зараз постала перед найбільшими загрозами у сфері безпеки з часів Другої світової війни.

Читайте також: Зеленський обговорив із Мішелем кроки для початку переговорів про вступ України до ЄС

«Прийшов час, щоб ми зробили радикальні та конкретні кроки, щоб бути готовими до оборони та перевести економіку ЄС на «військову основу». Це означає більше витрачати та більше закупляти - разом та більш ефективно. Ми маємо також допомогти оборонній промисловості у доступі до приватних та державних фондів, скоротити регуляторне навантаження та бар’єри. Формування такого стратегічного безпекового світогляду вимагає потужного лідерства, а також чіткого розуміння невідкладності загроз, перед якими ми постаємо. Я очікую, що наша Європейська рада буде здатна на це», - зазначив у листі президент Європейської ради.

За його словами, європейські лідери мають також розглянути ситуацію на Близькому Сході, яка склалася внаслідок звірств ХАМАСу під час атаки на Ізраїль 7 жовтня минулого року, а також з урахуванням того, що війна в Газі перетинає всі межі гуманності, коли гинуть багато мирних людей, ще більше стикаються з ризиком для життя внаслідок катастрофічної гуманітарної ситуації в Газі та зростання голоду.

У цьому контексті Шарль Мішель зауважив, що міжнародне законодавство має повністю поважатися. Для захисту цивільного населення, за його словами, в Газі терміново необхідно запровадити стійке припинення вогню, створити умови для безпечного повернення всіх заручників та для доставки гуманітарної допомоги всім, хто її потребує.

ЄС залишається відданим досягненню справедливого та широкого врегулювання між ізраїльтянами та палестинцями, на основі принципу «двох держав» та їх взаємного визнання, наголосив президент Європейської ради.

Читайте також: Європа має перейти до режиму воєнної економіки у відповідь на загрозу з боку РФ - Мішель

Додаткових зусиль з деескалації від лідерів ЄС вимагає ситуація навколо Лівану та у Червоному морі.

Ще одним важливим питанням наступного саміту, за словами Шарля Мішеля, буде підтримка європейських фермерів та ситуація на сільськогосподарському ринку ЄС.

«Я також пропоную, щоб ми підбили підсумок зусиль у підготовці для розширення та у реформах, оскільки ці два напрямки мають розвиватися паралельно, щоб майбутні члени ЄС, і сам ЄС були готові, коли прийде час для розширення», - наголосив Мішель.

Іншими питаннями порядку денного Європейської ради, йдеться у листі, будуть питання міграції та різні аспекти зовнішніх відносин.

Як повідомлялося, 21-22 березня в Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС в форматі Європейської ради, яку деякі із брюссельських аналітиків та експертів вже встигли охрестити «військовою радою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-