Макрон про розбіжності щодо України: Наш обов'язок - підготуватися до всіх можливих сценаріїв

Макрон про розбіжності щодо України: Наш обов'язок - підготуватися до всіх можливих сценаріїв

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон стверджує, що необхідно бути готовими до будь-яких сценаріїв розвитку подій, тому не відкидає варіанту, за якого виникне необхідність проведення операцій "на місцях", щоб протистояти Росії.

Водночас він спростував наявність стратегічних розбіжностей між ним та канцлером Німеччини Олафом Шольцем щодо підтримки України. Як передає Укрінформ, про це Макрон заявив в інтерв’ю Le Parisien.

"Наш обов'язок - готуватися до всіх сценаріїв. Було б помилкою цього не робити. Насправді я переконаний, що у деяких із цих сценаріїв кожен, хто може, взяв би на себе відповідальність", - заявив Макрон.

За його словами, він не хоче брати на себе цю ініціативу, але можливо, в певний момент "доведеться проводити операції на місцях, якими б вони не були, щоб протистояти російським силам". "Сила Франції в тому, що ми можемо це зробити", - сказав Макрон. Він також додав: "Багато країн Європи, і не найменш важливих, повністю на нашому боці (країни Балтії, Чехія, Польща – ред.)".

Президент Франції пояснив, чому він досі не приїхав до України. "Спочатку я думав про поїздку в Україну. Я пояснив Президенту Зеленському, що для мене важливіше переконати Німеччину і Польщу робити більше, і робити це по-іншому, разом зі мною. А потім я поїду в Україну", - підкреслив Макрон.

Читайте також: Президент Франції заявив про готовність реагувати на ескалацію з боку Росії

Поїздка до Німеччини була важливою, "щоб не починати дебати про стратегічні розбіжності, які можуть існувати: їх немає", заявив президент Франції. За його словами, між ним та канцлером Німеччини Олафом Шольцем ніколи не було розбіжностей.

"У нас дуже схожі погляди на цілі та ситуацію. Різниться лише те, як ми їх транслюємо, адже наші країни мають різну стратегічну культуру. Німеччина має стратегічну культуру великої обережності, невтручання і тримається на відстані від ядерної зброї", - зазначив Макрон.

"Це зовсім інша модель, ніж у Франції, яка має ядерну зброю, але зберегла і зміцнила професійну армію. Я б додав, що Конституція П'ятої Республіки робить президента гарантом національної оборони. У Німеччині, з іншого боку, субординація має працювати з парламентською системою", - уточнив він.

Президент Франції також пропонує максимально використовувати взаємодоповнюваність трьох країн Веймарського трикутника. "Німеччина витрачає більше, ніж Франція, має більше фіскального простору, і це можливість. Франція може робить те, що Німеччина не може", - сказав Макрон.

Читайте також: Макрон про підсумки зустрічі Веймарського трикутника: Вже ухвалені конкретні рішення

На його думку, це символічно, що саме Шольц у Берліні підтвердив створення нової коаліції можливостей для далекобійної артилерії, при тому, що Німеччина відмовилася надати "Тауруси". Таким чином він дав зрозуміти, що жодним чином не перешкоджає своїм партнерам.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон запевнив, що обов’язково приїде в Україну, і його візит означатиме сильний посил та нові напрямки співпраці.

Фото: LP/Arnaud Journois

.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-