Латвія є членом НАТО та ЄС, але ми все одно готуємо країну до війни - Рінкевичс

Латвія є членом НАТО та ЄС, але ми все одно готуємо країну до війни - Рінкевичс

Укрінформ
Латвія як член НАТО і Європейського Союзу має гарантії безпеки, однак також вживає заходів для підвищення обороноздатності країни.

Про це заявив президент Латвії Едгарс Рінкевичс на Українському сніданку в Давосі, організованому Фондом Віктора Пінчука, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«З одного боку, ми члени НАТО і ЄС, і це найкраща гарантія безпеки. Але потрібно також застосовувати цілком реальні заходи… Оборонна промисловість (Латвії, - ред.) має посилювати свій потенціал з двох причин – і щоб допомагати Україні, і щоб нам самим мати більше обладнання і техніки, оскільки закуповувати її часом довше, ніж виробляти. Ми маємо запровадити призов на військову службу і будемо це робити у довготерміновій перспективі. І, звісно, Латвія підніматиме свої видатки на оборону – до 3% ВВП до 2027 року», - сказав Рінкевичс.

Він додав, що, окрім військових приготувань, необхідно бути готовими до різних провокацій з боку РФ і гібридної війни.

«На жаль, ми завжди на крок або два позаду Путіна – він знаходить, як нас атакувати, а ми знаходимо, як вжити контрзаходів. Але ми маємо діяти на випередження. Я розмовляю з колегами по НАТО, й іноді їх треба переконувати, що ми зіткнемося з іще більш неприємними речами, ніж ми вже побачили», - зауважив президент Латвії.

Читайте також: Спікерка парламенту Латвії в Раді: Україна більше не залишиться в «сірій зоні» безпеки

Як повідомлялося, німецьке видання Bild з посиланням на секретний документ бундесверу написало, що у НАТО готуються до великого нападу Росії на східний фланг. У секретному документі Міноборони Німеччини викладається можливий розвиток конфлікту між Росією і НАТО.

Сценарій бундесверу "Оборона Альянсу 2025" стартує в лютому 2024 року. Росія запускає чергову хвилю мобілізації, після чого починає весняний наступ в Україні з подальшою атакою Росії на країни Балтії в липні. Передбачаються кібератаки та інші форми гібридної війни.

Згідно зі сценарієм, напруженість може сягнути піку в жовтні з перекиданням військ і ракет Росії в Калінінград. У період після виборів у США, коли країна може залишитися без лідера, Росія, з підтримкою Білорусі, може повторити вторгнення 2014 року в Україну на території НАТО.

Фото: Х / Edgars Rinkēvičs

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-