Глава МЗС Литви: Ротація ППО на сході НАТО стала б належною відповіддю Росії

Глава МЗС Литви: Ротація ППО на сході НАТО стала б належною відповіддю Росії

Укрінформ
Очільник литовського дипломатичного відомства Габріелюс Ландсбергіс вважає, що адекватною відповіддю на російську загрозу була б ротація протиповітряної оборони в регіоні Чорного та Балтійського морів.

Про це він сказав під час спільної пресконференції у Вільнюсі з міністром закордонних справ Румунії Лумініцею Одобеску, повідомляє Lrt, передає Укрінформ.

У червні минулого року союзники по НАТО вже домовлялися про створення такої моделі, проте вона досі не реалізована. Країни Балтії наразі ведуть переговори з країнами, які могли б розмістити в регіоні системи ППО.

"Саме ротація протиповітряної оборони, яку можна було б здійснювати як у Чорноморському регіоні, так і в Балтійському, була б, на мій погляд, адекватною відповіддю на російську ескалацію, що вже відбувається", - сказав міністр.

Як зазначається, у грудні минулого року Росія атакувала дронами портову інфраструктуру України, один із них розбився на території Румунії. Аналогічний інцидент стався в країні і у вересні минулого року. Наприкінці грудня російська ракета також увійшла в повітряний простір Польщі.

Читайте також: Голова Бюро нацбезпеки РП: Східний фланг НАТО за три роки має бути готовим стримувати агресію Росії

"Ескалація вже відбувається, і ці дії, падіння дронів, якими б ненавмисними вони не здавалися, є ескалацією. Їх не було б, якби Росія не вела війну проти України", - сказав Ландсбергіс.

У відповідь Одобеску зазначила, що подібні інциденти демонструють, наскільки серйозною є безпекова ситуація не тільки в Україні, а й у Чорноморському регіоні.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні минулого року Румунія перемістила системи протиповітряної оборони ближче до кордону з Україною, додала більше військових постів спостереження і патрулів через атаки російських дронів на зернові об’єкти на Дунаї.

Це сталося після того, як 13 березня у румунському муніципалітеті Думітра, трохи більше ніж за 100 кілометрів на південь від українського кордону, було виявлено безпілотний літальний апарат, найімовірніше російського походження.

А 6 вересня в Румунії в Тулчі (жудець), на березі Дунаю, неподалік села Чаталча знайшли на своїй території уламки дрона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-